Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Facebook; Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Ubistvo Vanje G. (14) uznemirilo je ne samo građane Severne Makedonije, već i ceo Balkan. Nekoliko osumnjičenih za njenu otmicu i ubistvo je već u pritvoru, ali za glavnim osumnjičenim se i dalje traga. U pitanju je kontroverzna ličnost Ljupčo Palevski Palčo, koji je pobegao u Beograd nakon otmice i ubistva Vanje. Njegov advokat je za makedonsku Telmu otkrio da mu je pominjao Istanbul kao moguću lokaciju nakon glavnog grada Srbije.

Palevski je nedostupan organima bezbednosti i pobegao je van zemlje. U pitanju je čovek koji ima političku stranku, ranije je po poternici Hrvatske priveden u Srbiji, a navodno se bavi i građevinarstvom.

Palevski ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj poternici Hrvatske. Imao je i svoj podkast.

Oteli devojčicu, pa je brutalno ubili

Vanja je nestala 27.novembra oko 7.30 na putu do škole.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI,Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Njeno telo pronađeno je u selu a obodu Skoplja, a veruje se da je ubijena istog dana kada je nestala.

Veruje se da su je otmičari oteli na ulazu u zgradu u kojoj je živela, a da je informacije o njenom kretanju otmičarima dao njen otac.

Majka je prijavila nestanak sat vremena kasnije, a otac ponovo oko 11h.

Policija je saopštila da je Vanja ubijena istog dana oko 10 časova, a za glavnog egzekutora je označen upravo Palčo.

Prema prvim informacijama, ostali osumnjičeni su u svojim izjavama rekli da su Vanju ubili jer je stvar izmakla kontroli.

Pobegao iz zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski je begunca okvalifikovao kao monstruma.

Prema njegovim rečima, Palčo je iz Makedonije otišao u Beograd, pa u Bugarsku. Severnu Makedoniju je navodno napustio 30. novembra.

Ljupčo Palevski Foto:Facebook

On je rekao da je iz države otišao automobilom.

„Zajedno sa advokatom je otišao u Beograd, a potom narednog dana u Bugarsku. Glavni organizator i izvršilac koji je, prema do sada utvrđenim dokazima, 27.11., negde oko 10 časova, ubio maloletnicu iz pištolja, uplašen zbog dokaza do kojih policija može da dođe, napustio je zemlju i tragamo za njim“, rekao je Spasovski.

Glavni skopski tužilac Gavril Bubevski nagovestio je da će nakon otvaranja istrage za biti raspisana međunarodna poternica.

„U ovom trenutku smo na liniji bez ikakvih rezervi, počinioce ovog dela treba izvesti pred pravdu i kazniti za ono što su uradili“, istakao je Bubevski.

Foto:Facebook

Prema njegovim rečima, dvojica osumnjičenih su svedočili da su informacije o kretanju devojčice saznali od Palča, koji ih je dobio od oca.

Advokat: Odvezao sam ga u Beograd, pominjao je Istanbul

Paleveskog je odvezao u Beograd na pregled jer nije imao vozilo i nije znao da je odgovoran za ubistva 14-godišnje Vanje i 74-godišnjeg Panče Žežovskog. Ovako advokat Vasko Stojkov u telefonskom razgovoru sa Telmom objašnjava zašto je bio sa Palevskim kada je bežao iz zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo, a nije mogao da ugovori notara da mu prevede vozilo. Ja nisam znao ništa ovome. Znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Rekao sam mu, odvešću te. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled i rekao je ako je sve u redu vratiće se. Ako nije u redu, rekao je da će ići u Istanbul. Kada sam se vratio, policija me je prvo pretresla i pitala, a onda sam im rekao“, kaže advokat Stojkov.

Pošto je shvatio za šta se sumnjiči Palevski, advokat Stojkov mu je poslao poruku da se vrati i da izjavu jer se radi o ozbiljnoj stvari. On nije želeo da otkrije da li je i kakav odgovor dobio, rekao je da je to rekao policiji, ali od tada nije imao kontakt sa Palevskim, koji mu je, osim što mu je u pojedinim slučajevima bio advokat, bio i prijatelj.

Stojkov objašnjava da je imao dobru nameru da mu pomogne i da se posle toga oseća iskorišćenim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar