Fukušima, radioaktivna voda
Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će postupno ispuštanje prečišcene radioaktivne otpadne vode iz Nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, koji njegova vlada uskoro namerava da započne, biti bezbedno.

Kišida je to rekao tokom posete gradu Fukušima samo nekoliko sati nakon povratka sa tripartitnog samita sa američkim i južnokorejskim liderima u Kemp Dejvidu, SAD, navodi AP.

Pre nego što je u petak napustio Vašington, Kišida je rekao da je vreme da se donese odluka o datumu ispuštanja prečišcene vode, koji još uvek nije određen zbog kontroverzi koje su pratile plan vlade Japana i zbog brojnih protesta u zemlji i inostranstvu protiv te odluke.

Otkako je japanska vlada pre dve godine objavila da planira da ispusti u Tihi okean prečišćene radioaktivne otpadne vode, suočila se sa snažnim protivljenjem japanskih udruženja ribara, koja su zabrinuta zbog daljeg urušavanja kvaliteta morskih plodova, ali i grupa aktivista u Južnoj Koreji i Kini koje su takođe izrazile zabrinutost.

Međutim, Japan je dobio podršku od Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) da poboljša transparentnost i kredibilitet i da osigura da plan Tokija ispunjava međunarodne bezbednosne standarde.

Vlada Japana je takođe pojačala kampanju koja promoviše bezbednost plana i u Japanu i putem diplomatskih kanala.

IAEA je, u finalnom izveštaju objavljenom u julu zaključila da će striktno sprovođenje plana ispuštanja prečišćenih radioaktivnih voda u Pacifik, izazvati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ohrabrujuci Japan da nastavi sa sprovođenjem ove operacije.

***

BONUS VIDEO: Alhemija atomske bombe: Da li je čovečanstvo preratno otkrilo nuklearnu tajnu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar