Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ukrajinski specijalci pokušali su tokom noći da oslobode nuklearnu elektranu u Zaporožju, tvrdi Vladimir Rogov, jedan od lokalnih proruskih lidera, koji je rekao da je napad ukrajinskih snaga odbijen. Rusi kažu da je situacija sada pod kontrolom i da se ne planira evakuacija Energodara, naselja pored elektrane.

Bitka kod nuklearne elektrane „trajala je nekoliko sati“, prenela je ruska prorežimska agencija RIA.

„Nakon granatiranja grada, pokušano je sletanje, što je uključivalo i pokušaj zauzimanja nuklearke“, rekao je proruski lider Vladimir Rogov i dodao da je „pokušaj odbijen“.

Rogov je naveo da je u pokušaju desanta učestvovalo oko 30 čamaca. Dodao je da je situacija sada pod kontrolom i da nema plana za evakuaciju Energodara, naselja pored same nuklearne elektrane.

U svom izveštaju, RIA nije priložila nikakve dokaze da je bilo pokušaja proboja.

Podsetimo, ruske snage su u martu zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju i od tada je kontrolišu. Rusija i Ukrajina već mesecima se međusobno optužuju za granatiranje tog područja.

Nuklearni stručnjaci upozoravaju na rizik od oštećenja istrošenih štapova nuklearnog goriva i reaktora. Samo ovog meseca u nuklearki je tri puta nestalo struje a poslednji put je obnovljena u ponedeljak uveče.

Svi dosadašnji pokušaji da se to područje proglasi demilitarizovanom zonom zbog nuklearne bezbednosti su propali.

BONUS VIDEO: Savković i Bubnjević o nuklearki Zaporožje: Opasan je Fukušima scenario

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare