Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Ruske snage su tokom jučerašnjeg dana "odvele u privremeni pritvor" direktora najveće nuklearne elektrane u Evropi, Igora Murašova i niko ne zna gde se on sada nalazi. Međunarodna zajednica veruje da je Murašov zapravo otet, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je pozvala njegovo oslobađanje.

Poziv Rafaela Grosija direktora IAEA-e je usledio dan nakon što je Igor Murašov priveden dok je putovao između elektrane u Zaporožju i grada Enerhodara u Ukrajini.

Murašov je, kako tvrde ukrajinske vlasti, izveden iz automobila i sa povezima na očima odvezen u nepoznatom pravcu.

Nejasno je tačno zašto je Murašov priveden, a ruske vlasti nisu dale izjavu o pritvoru.

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom. Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustavili automobil u kome je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli na nepoznatom pravcu.

Pročitajte još:

„Njegovo pritvaranje ugrožava bezbednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane“, rekao je predsednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane. IAEA koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporožje nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet.

Podsetimo, ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i pošto su je ruske trupe zauzele. Poslednji reaktor u elektrani zatvoren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu: Oni sad štampaju novac, ali tim novcem se ne mogu ni nahraniti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar