Zaporožje Foto:Tanjug/AP Photo/Viacheslav Tverdokhlib

Uoči pripajanja četiri ukrajinske oblasti Rusiji, snage armije "Z" granatirale su konvoj civila u Zaporožju, pri čemu je stradalo 23 ljudi, dok je njih 28 ranjeno.

Prve fotografije masakra u Zaporožju prikazuju tela civila koja su razbacana po ulici, dok ekipe forenzičara pokušavaju da ih identifikuju.

Ukrajina je saopštila da su Rusi rano jutros granatirali konvoj civila u Zaporožju, koji je krenuo do okupirane teritorije do rođaka.

Zaporožje Foto:Tanjug/AP Photo/Viacheslav Tverdokhlib

„Neprijatelj je napao civilni konvoj u predgrađu. Ljudi su bili u koloni koja je trebala da krene prema okupiranoj teritoriji kako bi pokupila rođake i dostavili pomoć. Ima mrtvih i ranjenih, a hitne službe su na terenu“, objavio je Oleksandr Strijuk, guverner ove oblasti na Telegramu, a potom se javio još jednom i izvestio o broju ubijenih i ranjenih.

„Trenutno znamo za oko 23 mrtvih i 28 ranjenih. Sve civili, naši sugrađani. Gorite u paklu, prokleti rašisti“, objavio je na Telegramu.

O ovom napadu oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je za danas zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Teroristička država ispaljuje rakete na civilno stanovništvo u Zaporožju, Nikolajevu i Dnjepropetrovsku. Oni gađaju ukrajinske regione iz raketnih bacača i dronova. Okupatori su samo u Zaporoškom okrugu za jedno jutro ispalili 16 raketa. To mogu samo potpuni teroristi, kojima ne bi trebalo da bude mesto u civilizovanom svetu. Neprijatelj besni i traži osvetu za našu nepokolebljivost i svoje neuspehe. Cinično uništava mirne Ukrajince, jer je odavno izgubila sve ljudsko. Krvožedni ološ. Sigurno ćete odgovarati za svaki izgubljeni ukrajinski život“, poručio je Zelenski.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar