Foto: Meduza/Youtube

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, prvi put od početka invazije na njegovu zemlju dao je intervju za neki ruski mediji. Međutim, razgovor sa Zelenskim u trajanju od 90 minuta koji je objavio ruski mediji Meduza ruske vlasti su vrlo brzo zabranile.

Snimak intervjua ipak je osvanuo na Jutjubu. Na početku razgovora novinar je upitao Zelenskog da li smatra da je on bio glavna meta napada.

„Čuo sam mnogo priča o tome da je moja eliminacija planirana… Mora da je bilo nekoliko pokušaja – od strane različitih ljudi“, rekao je Zelenski dodajući da je on meta ruskih napada od trenutka kada je ta država počela da gubi snažan uticaj na ukrajinsku politiku.

Vladimir Zelenski Foto: Meduza/Youtube

„Zbog toga su sada izabrali taktiku osvajanja regiona. Zašto? Jer smo imali većinski izborni sistem na parlamentarnim izborima u našim mestima. A u regionima su recimo postojali okoreli političari koji su uticali na lokalnu sprovođenje zakona, politiku, sve… Vi možete da uvedete najbolje reforme, koje jednostavno, u tim regionima neće biti primenjen. Rusi su regionalno ostavili veliki uticaj i imaju novca da ‘potpomognu’ te lokalne političare“, rekao je Zelenski.

Dodao je da kada su videli da im takva taktika ne ide najbolje, Rusi su rešili da počnu sa neutralizuju onoga ko utiče na stabilnost države.

„Pošto je na snazi bilo vanredno stanje, stabilnost održava samo predsednik. Dakle, jedino rešenje je bilo moja eliminacija“, naglasio je Zelenski.

Rusi odveli više od 2.000 ukrajinske dece iz Marijupolja

Ukrajinski predsednik je potom objasnio šta se trenutno dešava u okupiranom gradu Marijupolju.

Marijupolj Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

„U Marijupolju, budući da je veliki grad, živi oko pola miliona ljudi. Možete li da zamislite da u gradu od pola miliona građana, 90 odsto zgrada bude uništeno? Nema ih. Spaljene su, nema ih“, kaže Zelenski i dodaje da je celo Zaporožje u teškoj situaciji.

„Stalno su granatirani. Mi smo postigli neke dogovore, došlo je do deblokade prilikom polaska civilnog konvoja iz Marijupolja ka Ukrajini. Ali, katastrofa se nastavlja. Odvedeno je, prema našim podacima, više od 2.000 dece. Njihova tačna lokacija nije poznata. Mogu biti u Rusiji, s roditeljima ili bez njih. Čuvaju ih za razmenu“, rekao je Zelenski.

Problemi oko razmene zarobljenika

Kada je reč o zarobljenicima, Zelenski kaže da s ukrajinske strane sastavljaju spiskove stradalih i zarobljenih neprijatelja.

„Ne znam da li zanimaju drugu stranu: političare ne, verovatno samo roditelje“, rekao je Zelesnki.

Dodaje da ima velikih problema sa Rusima oko razmene zarobljenika. Da od ruske strane ne dobija ni spiskove, ni zarobljenike. Da je tako bilo i sa zarobljenima na Krimu, da im Rusi nikoga nisu predali, iako je tako bilo dogovoreno u sklopu sporazuma u Minsku.

„Ne razumem zasto se tako ponašaju. Mi smo u ratu s ruskim vojnicima koji su došli ovamo, mrzimo ih zbog onoga što nam čine. Ovo je rat. Ali oni nisu skotovi. Zastrašujuće je kako se Rusi ponašaju prema njima. To je zastrašujuće jer kada se tako ponašate prema svojima, kakav odnos imate prema svima drugima“, upitao je Zelenski.

Pročitajte još:

Ipak, Zelenski nema ništa protiv pregovora, za njih se, kaže, zauzimao i pre rata.

„Ali ima tačaka iz ruskog ultimatuma kojima ne možemo da razgovaramo. Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine su besmislice. Druga stvar je upotreba ruskog jezika u Ukrajini. Govorim ruski, ako mi se građanin Ukrajine obrati na ruskom – odgovorim mu na ruskom, jer sam predsednik. U Ukrajini je više od 100 nacionalnosti, svako može da priča kako hoće. Ali želimo obostrano poštovanje. Dogovor o podjednakom uzajamnom poštovanju istorije, jezika, kulturnih vrednosti sa svim susedima“, rekao je ukrajinski predsednik.

Neutralnost i nenuklearni status

Sledeća stavka pregovora su neutralnosti i nenuklearni status Ukrajine.

„Spremni smo za to. To je najvažnija tačka. To je bila prva načelna tačka za Rusku Federaciju, koliko se sećam. I koliko se sećam, oni su zbog ovoga započeli rat. Stoga smo zainteresovani da taj papir pretvorimo u ozbiljan sporazum koji bi potpisali svi garanti te bezbednosti. Moraju ga ratifikovati parlamenti zemalja garanta. A u Ukrajini mora biti referenduma. Zašto? Zato što imamo zakon o referendumu“, rekao je Zelenski.

Osim toga, precizirao je ukrajinski predsednik, ustavne promene se sprovode kroz dve skupštinske sednice, za koje je potrebno najmanje godinu dana. Ali ako se oni određuju referendumom, onda to mora usvojiti parlament. A referendum se može organizovati za nekoliko meseci.

Zelenski odbacuje ruski stav da se prvo mora promeniti ukrajinski ustav, pa da onda ruski tenkovi napuste Ukrajinu.

Ukrajina, Rusija, ruski tenk, rat
Foto: Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

„Upravo obrnuto. Prvo mora da prestane paljba, da bi se ljudi mogli da se vrate u svoja mesta. Oni koji su u inostranstvu, mogu odande da glasaju, već su tako učestvovali na više ukrajinskih izbora, nije bilo problema. Ali koliko je zamislivo da Boris Džonson, Džozef Bajden ili Redžep Tajip Erdogan potpišu garancije bezbednosti Ukrajine pod uperenim cevima“, upitao je Zelenski.

Takođe dodaje da je referendum nemoguć kada na teritoriji imate stranu vojsku.

„Sa stanovišta konvencije, niko nikada neće računati rezultate referenduma ako na teritoriji zemlje postoje jedinice ili naoružane nelegalne formacije ili legalne formacije druge države bez ikakvog pravnog osnova. To je nemoguće. To se dogodilo na Krimu. Kakav je to referendum?“, upitao je Zelenski.

I naglašava da se „moraju rešiti i pitanja Krima i Donbasa“ – priznajući da su ta pitanja otvorena.

Zelenski odbija poljski predlog slanja mirovnih snaga u Ukrajinu jer smatra da bi to bilo zamrzavanje sukoba. Bez pristanka Ukrajine, kaže, te snage ne bi smele da uđu, a Ukrajina na njih ne pristaje.

#related-news_0

Ukrajinski predsednik takođe lažnim naziva bilo kakve dokumente u ukrajinskom planu vojne intervencije u okupirane delove Donbasa. Tvrdi da je Ukrajina od 2019. svima i svakome, rekla da odbacuje vojno preuzimanje okupiranih teritorija.

Ukrajina nema hemijsko naoružanje

Upitan za nuklearno i hemijsko naoružanje i laboratorije, ukrajinski predsednik kaže da Ukrajina niti ima tog oružja, niti ima mogućnosti da proizvede oružje masovnog uništavanja. Ali smatra da je predaja tog oružja nakon raspada SSSR-a bila izdaja ukrajinskih interesa.

Zaključuje da je trenutni Ukrajinski cilj vraćanje ruskih trupa na položaje do 24 februara.

„Vratimo se tamo. Razumem da je nemoguće naterati Rusiju da potpuno oslobodi teritoriju, to bi dovelo do trećeg svetskog rata. Sve savršeno razumem i svestan sam toga. Zato kažem da je to kompromis. Vratite se tamo gde je sve počelo i tamo ćemo da pokušamo da rešimo složeno pitanje Donbasa“, zaključuje Zelenski.

BONUS VIDEO Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare