Foto:Reuters/UKRAINE'S STATE EMERGENCY SERVICE;

Kako je ruska invazija na Ukrajinu ušla u drugi mesec, taktika Kremlja se promenila. Jedan od glanih ciljeva ruskih trupa ostaje kontrola nad regionom Donbasa, ali fokus se sada pomerio sa juga na zapad Ukrajine. Grad Lavov, koji se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Poljskom nova je meta ruskih trupa, čime je doskorašnja sigurna zona postala novo žarište.

Lavov je strateški ključni grad na zapadu Ukrajine jer se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Poljskom. Ukrajinski zvaničnici do sada su često boravili u Lavovu, koji je smatran jednim od retkih gradova koji su „pošteđeni“ rata, a služio je i kao tranzitna tačka obzirom na dobru lokaciju.

Stanovnici Lavova mogli su da žive relativno normalnim životom, odlaze u kafiće i restorane, bez bojazni da će ruske granate stići i do njih.

Sve se promenilo kada je invazija zvanično ušla u drugu fazu, a ruska vojska dobila nove prioritete.

Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Krstareće rakete na skladište goriva

Građani Lavova su po prvi put od početka rata čuli sirene u noći između subote i nedelje. Prvi izveštaji ukazivali su na to da je granatiralno lokalno skladište goriva, što je kasnije potvrđeno i od strane ruskih zvaničnika.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe koristile krstareće rakete visoke preciznosti koje su pogodile skladište goriva i postrojenje za popravku sistema protivvazdušne odbrane. Veliki požar buknuo je nakon granatiranja skladišta goriva, na čijem gašenju su vatsrogasci radili duže od 24 sata.

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofanzivne akcije u okviru specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Pored toga, Rusija je upotrebila rakete dugog dometa da uništi arsenal raketa S-300 i protivvazdušnih raketnih sistema BUK u blizini Kijeva.

Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Vojni analitičari upozoravaju da je širenje oružanih sukoba na zapad Ukrajine opasno jer se taj region nalazi u neposrednoj blizini Poljske, koja je članica Evropske unije i NATO saveza.

Ovim je rat stigao do same granice Alijanse, koja je upozorila da će poslati još vojnika u istočnu Evropu, ukoliko Rusija nastavi sa direktim pretnjama.

Ovaj potez mnogi su ocenili i kao poruku Vladimira Putina upućenu američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji se u tom momentu nalazio u zvaničnoj poseti Poljskoj.

Verbalni rat Bajdena i Putina

Prilikom posete Poljskoj, Bajden je obišao izbeglice iz Ukrajine, kao i vojne baze i održao sastanak sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Dok je ruska vojska granatirala Lavov koji se nalazi u neposrednoj blizini poljske granice, Bajden je Putina nazvao „kasapinom“.

Lavov, Ukrajina, rat, napad, eksplozija, vatra, dim,
Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia

Novinari su američkog predsednika pitali šta je pomislio kada je video veliki broj izbeglica, na šta je kratko odgovorio – „Putin je kasapin“.

„Jednostavno ne postoji opravdanje ili provokacija za odluku Rusije da se upusti u rat. To je primer jednog od najstarijih ljudskih impulsa, koji koristi grubu silu i dezinformacije da bi zadovoljio žudnju za apsolutnom moći i kontrolom. To nije ništa manje nego direktan izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima uspostavljenom od kraja Drugog svetskog rata“, kazao je Bajden, nakon čega je optužio Putina da nastavlja da iznosi „odvratne“ laži kada tvrdi da je svrha invazije „denacifikacija“ Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nije dugo trebalo Kremlju da se oglasi i uputi prozivku američkom predsedniku, koji je istakao i da Vladimir Putin više ne može biti predsednik Rusije.

„To nije na Bajdenu da odlučuje. Predsednika Rusije biraju Rusi. On je čovek koji je jednom pričajući na televiziji zahtevao da se bombarduje Jugoslavija. On je tražio da se ubijaju ljudi“, rekao je Peskov.

Kremlj ocenjuje da je izricanjem ličnih uvreda na račun predsednika Putina nemoguće očekivati poboljšanje bilateralnih odnosa Sjedinjenih Država i Rusije, čak i nakon okončanja rata u Ukrajini.

„Naravno, svaki put takve lične uvrede sužavaju prostor za poboljšanje bilateralnih odnosa sa trenutnom administracijom. Treba toga biti svestan“, poručio je Peskov, dok se Putin nije oglašavao o rečima američkog kolege.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Sklonište u Lavovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare