Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Prošle srede privatni avion Hawker 800XP poleteo je iz Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski vazdušni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruske banje Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta. Te je večeri, isti avion poleteo je iz Moskve i vratio se u Istanbul. U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi koji proteklih nedelja igra ulogu posrednika između Ukrajine i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Abramovič se u Moskvi sreo s Putinom, a doneo mu je rukom pisanu belešku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

Kako otkriva britanski Tajms, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskom „da će ih razbiti“.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom.

Roman Abramovič Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Tajms saznaje da je Umerov, bivši poslovni čovek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvezdica u Istanbulu, kojima je koordinisao Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžep Tajip Erdogana.

Uprskos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik Tajmsa iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebalo bi da se nastave ove nedelje.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Abramovič i Umerov takođe su posetili Kijev, gde je ruski milijarder upoznao Vladimira Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim avionom koji je leteo preko  Varšave. Budući je njegov privatni avion pod sankcijama EU-a, Abramović leti avionom registrovanim na tursku kompaniju.

Pročitajte još:

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno s sastankom koji je organizovala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, u Antaliji 10. marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Zelenski veruje Abramoviču

Roman Abramovič, motivisan je pre sopstvenim interesom, ali čini se da mu Zelenski veruje. Da je to tako, svedoči izjava Zelenskoga koji je, između ostaloga rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je rekao kako je dobio signale nekoliko ruskih biznismena, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

„Dobili smo signale od njega i još nekih preduzetnika koji su nam rekli da hoće da pomognu“, ispričao je Zelenski i dodao da su neki rekli da su spremni da pomognu u obnovi zemlje nakon rata.

Više od dvadeset ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, u kojoj se državljanstvo može dobiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovič je svoje dve jahte usidrio u Bodrumu, gde su ih dočekali ukrajinski pregovarači. Iako su ga sankcionisale Britanija i Evropska unija, Turska to nije učinila.

Foto: Printscreen AP/video

Sankcije nisu uvele ni Sjedinjene Države. Naime, Zelenski je zamolio američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne sankcioniše Abramoviča jer smatra da bi mogao da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Izvori Tajmsa, navode kako je Abramovič, nakon što je svedočio posledicama rata u Kijevu, odlučan da pomogne u okončanju rata.

Inače, Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova ćerka, Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

BONUS VIDEO Trenutak raketiranja tržnog centra u Kijevu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar