Foto: Printscreen/Ukrainian air reconnaissance unit, Aerorozvidka

Na snimcima koje je na društvenim mrežama objavila ukrajinska vazdušno-izviđačka jedinica Aerorozvidka prikazani su napadi na kolonu ruskih oklopnih vozila koja se nalazi na oko 64 kilometara od Kijeva.

Komandant jedinice, potpukovnik Jaroslav Hončar, rekao je da je mali tim od 30 operatera dronova i specijalnih snaga  zaustavio napredovanje ruskog konvoja u nizu noćnih zaseda.

On je dao izveštaj o zasedi u blizini rada Ivankiva, koja je pomogla da se zaustavi ruskih oklopnih vozila. Komandant je istakao da su ukrajinski borci uspeli da se približe ruskoj koloni koja je napredovala noću, vozeći se kroz šumu sa obe strane puta koji vodi južno ka Kijevu iz pravca Černobilja, prenosi Gardijan.

Ukrajinski vojnici su bili opremljeni naočarima za noćno osmatranje, snajperskim puškama, daljinski detoniranim minama, bespilotnim letelicama opremljenim termovizijskim kamerama koje su bile sposobne za bacanje malih bombi od 1,5 kilograma.

„Ova jedinica je tokom noći uništila dva-tri vozila na čelu ovog konvoja, koji se nakon toga zaglavio. Tu su ostali još dve noći, pa su uništili još mnoga vozila“, rekao je Hončar.

Foto: Printscreen/Ukrainian air reconnaissance unit, Aerorozvidka

Rusi su razbili kolonu na manje jedinice kako bi pokušali da napreduju ka ukrajinskoj prestonici, ali je isti tim uspeo da izvrši napad na njihovo skladište, tvrdi komandat, pa su time „osakatili sposobnost Rusa da napreduju“.

„Prvi ešalon ruskih snaga je ostao bez grejanja, nafte, bez bombi i gasa. I sve se to desilo zbog rada 30 ljudi“, rekao je Hončar.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedinica Aerorozvidka takođe tvrdi da je pomogla u porazu ruskih snaga prilikom vazdušnog napada na aerodrom Hostomelj, severozapadno od Kijeva, prvog dana rata, koristeći bespilotne letelice za lociranje, ciljanje i granatiranje oko 200 ruskih padobranaca skrivenih na jednom kraju aerodroma.

Nisu svi detalji ovih tvrdnji mogli da se provere, ali zvaničnici američke odbrane su istakli da su ukrajinski napadi doprineli zaustavljanju oklopne kolone.

BONUS VIDEO: Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare