Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Rusija je jutros izvela seriju napada iranskim dronovima na Kijev, a na jednom od njih navodno je napisana poruka koja objašnjava zašto je napad uopšte pokrenut.

Rano jutros u Kijevu odjeknule su eksplozije. Dvadesetak minuta ranije u gradu i Kijevskoj oblasti oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, rekla su dva svedoka za Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu da je pogođen centralni gradski okrug Ševčenkivski i dodao da su hitne službe na terenu.

Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Dve zgrade gradske javne uprave oštećene su „krhotinama drona“, objavila je kijevska gradska uprava.

Šef kijevske oblasti Oleksij Kuleba upozorio je da vazdušna opasnosti nije prošla.

“Opasnost i dalje traje. Ostanite u skloništima”, napisao je Kuleba.

Gradska uprava Kijeva objavila je na da se broj oborenih dronova popeo na 13. Na jednoj od fotografija oborenih dronova, koja je postavljena na ukrajinske Telegram kanale, vidi se poruka „Za Rjazanj“. Reč je o ruskoj vojnoj bazi koju je Ukrajina granatirala prošle nedelje.

Višestruki ukrajinski napadi na rusku vojnu infrastrukturu usmerili su pažnju na napore Ukrajine da pokuša da spreči masovne raketne napade. Naime, nakon drugog napada na vazdušne baze u Rusiji otkriven je brutalni plan Kijeva. Kako se ispostavilo, upravo sa tih vazdušnih baza poleću avioni koji granatiraju brojne gradove Ukrajine i ostavljaju zemlju bez struje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su udare na dve vazdušne baze u ponedeljak – praćene napadom na aerodrom u utorak – izvele ukrajinske bespilotne letelice, za koje tvrdi da ih je oborila ruska protivvazdušna odbrana.

Oba napada su se dogodila daleko od fronta. Video snimci sa ruskih društvenih mreža pokazuju eksploziju u vazduhoplovnoj bazi Engels-2 u oblasti Saratov. Drugi se odigrao u vojnoj bazi Djagilevo u blizini Rjazanja, grada koji je oko 400 kilometara udaljen od Moskve i Vladimira Putina.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar