Foto: Met Police

Sin koji je izbo svog oca na smrt dok je bio na kokainu nakon godina navodnog seksualnog i fizičkog zlostavljanja, osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubistva iz nehata - nakon što ga je porota oslobodila krivice za ubistvo sa predumišljajem.

Šon Moris (31) zabio je nož u leđa i grudi svom ocu, prodavca automobila Polu Morisu, ukupno 33 puta tokom pomahnitalog napada na porodičnu kuću u Bromliju, u jugoistočnom Londonu, 14. septembra 2021.

Šon, otac jednog deteta, pobegao je sa lica mesta preko bašta susednih imanja i popeo se na krov šupe, što je dovelo do sukoba sa policijom koji se na kraju završio njegovim hapšenjem.

Moris (52), kog je danas sudija proglasio ‘užasnim ocem’, rekao je komšijama da ne želi da umre, kada se srušio krvareći na njihovom pragu, saopštio je sud.

Na snimku policijske kamere Šon je rekao policajcima: „Nemam šta da izgubim… vi mnogi pokušavate da me uhapsite jer sam pretukao svog oca koji me je zlostavljao, silovao me je… a vi želite da me uhapsite? Kakva je to jebena pravda?“

Šon je priznao ubistvo iz nehata, ali ga je porota Old Bejlija u centru Londona oslobodila krivice za ubistvo sa predumišljajem nakon 13 sati i 11 minuta većanja.

Foto: Met Police

Sudija ga je u jednom trenutku pitao za zlostavljanje koje je naveo da je preživeo, napominjući da su te navode potvrdili njegovi brat i sestra.

„Vaši sestra i brat su govorili o sličnom zlostavljanju i na osnovu dokaza koje sam čuo prihvatam da su vaša iskustva bila najgora. Takođe prihvatam da vam je ova zloupotreba nanela trajnu štetu. Vaša lična situacija je postala nestabilna, a koristili ste alkohol i drogu kao način da se nosite sa problemima i stresom, a to je moralo doprineti vašem nestalnom ponašanju i pogoršanju mentalnog zdravlja.“

Votson je rekao da je Šon pritvoren prema Zakonu o mentalnom zdravlju u julu 2021. pre nego što je kratko vreme proveo živeći u domu svog oca. Usledio je tronedeljni boravak u ustanovi za odvikavanje, ali je ubrzo ponovo počeo da konzumira alkohol.

Sudija je nastavio: „Šestog septembra ste se uznemirili kada vam je otac rekao da ne možete da ostanete u njegovoj kući. 14. septembra ponovo ste popili malo alkohola i posvađali se sa porodicom u svom privremenom domu. Otišli ste do očeve kuće. U roku od 10 minuta otišli ste sa njegovim telefonom, ključem od auta i bankovnim karticama. Ostavili ste ga da umre, izbovši ga 33 puta“.

Šon je tvrdio da je zgrabio nož sa kuhinjskog pulta svog oca, ali je sudija ustanovio da ga je poneo sa sobom na lice mesta.

„Odneli ste nož na lice mesta. Vaš bes je bio jasan kada ste krenuli od kuće. Vaša sestra je objasnila svoj šok i pomešana osećanja prema ocu. Ona je istakla da više nije imala izbora osim da se obrati policiji zbog onoga što je uradio“.

Foto: Met Police

Pol je proglašen mrtvim na ulici u 23.56.

„Šon je završio na krovu baštenske šupe gde ga je opkolila policija nakon sukoba koji je trajao pola sata pre nego što je na kraju priveden i uhapšen“, naveo je sud.

PROČITAJTE JOŠ:

Porotnici su čuli da je Šon Moris imao četiri godine kada mu je umrla majka i da je bio zanemaren kao dete.

Šon je na sudu rekao da je otišao u kuću svog oca jer je želeo da ga suoči sa decenijama zlostavljanja.

„Želeo sam da me prepozna kao čoveka, hteo sam da pričam o tome šta je uradio i da on to već jednom prizna. Rekao sam ‘slušaj da moramo da razgovaramo o tome šta se dogodilo’, a on je zbunjeno pogledao. Rekao sam ‘znaš o čemu pričam’ i rekao sam nešto o onome što se dogodilo kada sam bio mlađi. Njegov odgovor je bio isti kao i sve vreme, to užasno lice. Rekao je ‘šta misliš s kim pričaš, šta misliš ko si’, tako nešto“.

Rekao je da je tuča stigla do kuhinje i da je nož bio na radnoj površini ili u sudoperi.

„Ne mogu da vam kažem u tom deliću sekunde šta mi je bilo na umu, znam da sam bio toliko ljut. Ubo sam ga nekoliko puta pošteno. Želeo sam da me u najmanju ruku prepozna kao muškarca, jer samopouzdanje i muškost su nešto što nikada nisam imao“.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare