Foto: Emily Michot / Zuma Press / Profimedia; : GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia; Instagram/ruslanakors

Kazahstansko-ruska manekenka Ruslana Koršunova skočila je kroz prozor sa devetog sprata zgrade u Njujorku dve godine nakon što je kao 18-godišnjakinja putovala na takozvano "ostrvo orgija" osuđenog pedofila Džefrija Epstajna.

Koršunova, svetski poznat supermodel i svojevremeno zaštitno lice parfema Nina Riči, izvršila je samoubistvo 2008. godine. Ova vest izazvala je nevericu među njenim prijateljima, jer mnogi nisu verovali da bi Ruslana ikada uradila tako nešto. Ni njen bivši dečko Artem Perčenok, koji ju je poslednji put video nekoliko sati pre nego što je oduzela sebi život, nije mogao da veruje da se tako nešto dogodilo.

Ruslana se nekoliko dana ranije vratila iz Pariza sa modnog dešavanja i delovalo je da je vidno zadovoljna. Imala je horde obožavalaca i sarađivala je sa brojnim poznatim imenima iz sveta mode. Koršunova je debitovala tokom Nedelje mode u Njujorku 2005, noseći kreacije Marka Džejkobsa. Takođe se pojavila i u kampanjama za Kenzo, Klarins, Veru Vang, Donu Karan i Kristijana Diora. Krasila je i naslovne strane časopisa poput ruskog Voga i francuskog Ela.

Pročitajte još...

Ipak, kasnije se pisalo da je devojka, koja je u modni svet zakoračila kada su je otkrili lovci na talente videvši njenu fotografiju u lokalnim medijima, bila depresivna.

U medijima su se pojavljivali i njeni navodni statusi na društvenim mrežama. “Izgubljena sam. Da li ću ikad pronaći sebe?”, glasi jedan od njih. “To boli, kao da je neko uzeo deo mene, onda ga pocepao, nemilosrdno gazio sve više i bacio ga”, još jedna je od njenih navodnih objava. Takođe, u knjizi autora i akademika Petra Pomeranceva iz 2014. godine, „Ništa nije istina i sve je moguće: nadrealno srce nove Rusije“, detaljno je opisana odluka Koršunove da se pridruži ekstremnoj „grupi za pomoć“ u Rusiji, koju su kritičari nazvali kultom.

U Ruslaninom stanu nije pronađena oproštajna poruka, ali istraga je utvrdila da je u pitanju samoubistvo.

Odlazak na ostrvo bluda

Iako nisu poznate tačne okolnosti koje su je navele na ovako tragičnu odluku, „Dejli mejl“ je otkrio je da je Koršunova 7. juna 2006. godine putovala na Epstajnovo privatno ostrvo Mali Sent Džejms. U trenutku kada se ukrcala u Epstajnov privatni avion Boing 727, poznat kao „Lolita Ekspres“, imala je samo 18. godina.

Sa njima je bio i njegov telohranitelj Igor Zinovjev i kuvar Lens Kalovej. Tu su bile i druge dve žene, Stefani Tidvel i Epstajnova dugogodišnja pomoćnica Sara Kelen, koja je 2022. godine označena kao „učesnik u zločinačkoj zaveri“.

Nije jasno kako je Koršunova upoznala Epstajna, ali se pretpostavlja da je veza bila Gislejn Maksvel koja je, kako je utvrđeno kasnije, regrutovala žene za svog prijatelja milijardera i njegove goste na ostrvu.

Šta se tačno desilo Korušnovoj na samom ostrvu, ali brojna svedočanstva devojaka koje su poput nje bile na tom ostrvu ukazuju da je Epstajn na svoje imanje dovodio devojke i mlade žene, koje bi potom on i drugi muškarci seksualno iskorišćavali.

Sve je otkriveno u dokumentima Amerikanke Virdžinije Roberts Đufre koja je tvrdila da ju je Epstajn seksualno zlostavljao kao maloletnicu i da je Maksvelova pomagala u zlostavljanju. Dokumenti su otpečaćeni ove nedelje nakon što je sudija na Menhetnu presudio da više nema opravdanja za čuvanje dosijea u tajnosti.

Epstajn i „prijatelji“

Tokom poslednja dva dana identifikovane su osobe povezane s ozloglašenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Princ Endru, vojvoda od Jorka, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton, pokojni muzičar Majkl Džekson, te američki mađioničar i iluzionista Dejvid Koperfild samo su neke od osoba koje se spominju u dokumentima koji su objavljeni prema nalogu savezne sudije Lorete Preske.

Sudija Loreta Preska naredila je da sudski dokumenti u tužbi Virdžinije Đufre povezanoj s Maksvel moraju da se otpečate. Princ Endru platio je prošle godine milione Virdžiniji Đufre kako bi se okončao sudski proces koji je ovnpokrenula nakon što je ustvrdila da ju je princ seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

Činjenica da se nečije ime nalazi u spomenutim sudskim dokumentima ne znači da su te osobe optužene za bilo kakve zločine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare