Foto:GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia; EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Osuđeni pedofil Džefri Epstaj bio je spreman da plati svedocima da dokažu da su tvrdnje jedne od žena koje su ga tužile za seksualno zlostavljanje lažne, a one su se ticale prisustva naučnika Stivena Hokinga na Epstajnovom "ostrvu bluda i razvrata" i navodima da je učestvovao u orgiji sa maloletnicama, otkrili su sudski dokumenti.

Imena više od 170 ljudi koji su bili saradnici, prijatelji ili žrtve Epstajna biće objavljena po nalogu američkog sudije.

Prva tranša dokumenata objavljena je u sredu i u njima se nalazi veliki broj poznatih ličnosti kao što su vojvoda od Jorka i bivši američki predsednik Bil Klinton.

Epstajnova mejl poruka upućena ženi koja je označena kao njegova madam Gislej Maksvel otkrila je i prisustvo naučnika Stivena Hokinga u Epstajnovom mračnom carstvu.

Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

On je svojoj saradnici napisao da je spreman „da da nagradu“ nekome od prijatelja Virdžinije Đufre, koja ga je tužila, kako bi opovrgao njene tvrdnje.

„Možete da dodelite nagradu bilo kom od Virdžinijinih prijatelja, poznanika, porodice koji se jave i pomognu da se dokaže da su njene optužbe lažne. Najjača je Klintonova večera, a nova verzija na Devičanskim ostrvima je da je Stiven Hoking učestvovao u orgiji sa maloletnicama“, piše Epstajn svojoj saradnici.

Među sudskim dokumentima, koja su deo građanske tužbe Đufre protiv Gisejn Maksvel, objavljen je i transkript snimljenog svedočenja.

Foto:EPA-EFE/JASON SZENES

Maksvel je tvrdila da je mogla da se seti princa Endrua na Epstajnovom ostrvu samo jednom, ali Hokinga nije želela da spominje.

Endru se povukao iz javnog života zbog prijateljstva sa Epstajnom i platio milione da reši građanski slučaj seksualnog zlostavljanja koji je pokrenula Đufre, tvrdeći da je princ seksualno iskorišćavao dok je bila maloletna.

Poznata imena na spisku

Princ Endru, vojvoda od Jorka, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton, pokojni muzičar Majkl Džekson, te američki mađioničar i iluzionista Dejvid Koperfild samo su neke od osoba koje se spominju u dokumentima koji su objavljeni prema nalogu savezne sudije Lorete Preske.

Mnoge od istaknutih osoba u tim dokumentima već su identifikovali mediji, a neka su imena isplivala u javnost tokom suđenja Epstajnovoj partnerki Gislejn Maksvel, koja je osuđena za trgovinu ljudima u seksualne svrhe i koja za to služi 20-godišnju kaznu u zatvoru. Imena nekih osoba koje su spomenute u spisu već su objavljena jer su mogla da se povežu s intervjuima koje su te osobe dale medijima. Među njima su imena sobarica koje su spremale Epstajnove nekretnine na njegovom privatnom ostrvu.

Foto:GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Sudija Loreta Preska naredila je da sudski dokumenti u tužbi Virdžinije Đufre povezanoj s Maksvel moraju da se otpečate. Princ Endru platio je prošle godine milione Virdžiniji Đufre kako bi se okončao sudski proces koji je ovnpokrenula nakon što je ustvrdila da ju je princ seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

Podsećamo, milijarder Džefri Epstajn izvršio je samoubistvo u zatvoru 2019. godine dok je čekao početak drugog suđenja za zlostavljanje maloletnica. Maksvelova je uhapšena 11 meseci nakon što se Epstajn ubio i od tada je u zatvoru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američke vlasti su je okarakterisale kao „nabavljačicu“ maloletnih devojčica za osuđenog pedofila Epstajna. Takođe, suočava se sa višestrukim optužbama za krivična dela, uključujući „prevoz maloletnika u svrhe kriminalne seksualne aktivnosti“ i „zaveru da se maloletnici privole da putuju radi nezakonitih seksualnih radnji“ u periodu od 1996. do 2004. godine.

Ko je bio Stiven Hoking

Stiven Hoking rođen je 8. januara 1942. godine, a preminuo je 14. marta 2018. Bio je engleski teoretski fizičar, kosmolog, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju na Univerzitetu u Kembridžu.

Njegovi naučni radovi uključivali su saradnju sa Rodžerom Penruzom o teoremama gravitacionog singulariteta u okviru opšte relativnosti i teoretskom predviđanju da crne rupe emituju zračenje, nazvano Hokingova radijacija. Hoking je prvi koji je postavio teoriju o kosmologiji, objašnjenu zajednicom opšte teorije relativnosti i kvantne mehanike. Bio je snažan pristalica u višesvetovnom tumačenju kvantne mehanike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar