Ghislaine Maxwell
Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

"Epstajnovi fajlovi" postali su javni i sada više nema tajni kada je reč o najvećem skandalu u vezi pedofile, seksualnog zlostavljanja i eksploatisanja maloletnica. Barem deo njih, dok će drugi deo biti objavljen u narednim danima. U pitanju su sudska dokumenta o slučaju Džefrija Epstajna, milijardera koji je osuđen za pedofiliju. Dokumenta otkrivaju njegovu mračnu šemu podvođenja uglavnom maloletnica bogatim prijateljima na luksuznim lokacijama i ko je sve u tome učestvovao. Epstajn je osuđen 2019. godine, kada je i počinio samoubistvo u zatvoru. I tu se jedan krug završava, ali ko je bio Džefri Epstajn pre nego što je svet saznao za njegove najmračnije tajne?

Džefri Epstajn rođen je 20. januara 1953. godine. Odrastao je u Njujorku, a karijeru je započeo predavajući u Dalton školi uprkos tome što nije imao fakultetsku diplomu. Nakon otpuštanja iz škole, ušao je u bankarski i finansijski sektor, radeći na različitim pozicijama pre nego što je osnovao sopstvenu firmu.

Korporativna prošlost

Firmi „Bear Stearns“ se pridružio 1976. godine kao niži pomoćnik trgovačkog preduzeća. Brzo je napredovao i postao trgovac, radeći u odeljenju za posebne proizvode, a zatim je savetovao najbogatije klijente banaka o strategijama ublažavanja poreza. Za četiri godine, uspeo je da postane „ograničeni partner“, da bi samo godinu dana kasnije napustio firmu.

Foto: Palm Beach Sheriff’s office / Zuma Press / Profimedia

U avgustu 1981. Epstajn je osnovao sopstvenu konsultantsku firmu „Intercontinental Assets Group Inc“ (IAG), koja je pomagala klijentima da povrate ukradeni novac od lažnih brokera i advokata.

Stiven Hofenberg je 1987. godine angažovao Epstajna kao konsultanta za „Towers Financial Corporation“, agencijom za naplatu koja je kupovala dugove koje ljudi duguju bolnicama, banke i telefonske kompanije. Hofenberg je Epstajnu plaćao 25.000 dolara mesečno za konsultantski rad.

Hofenberg i Epstajn su se zatim preoblikovali u „korporativne napadače“ koristeći „Towers Financial“ kao paravan za pljačkanje klijenata. Sve je propalo 1993. godine, kada je otkriveno da su izgubili preko 450 miliona dolara svojih klijenata. Epstajn je napustio kompaniju nekoliko godina ranije, zbog čega je izbegao sve istrage, iako je stalno blisko sarađivao sa Hofenbergom.

Foto:GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Ubrzo je osnovao svoju kompaniju za finansijski menadžment. Tako je upoznao bogate pojedince, koji su kasnije postali posetioci njegovih vila, ostrva, aviona…

Optužbe za pedofiliju

Epstajn je prvi put osuđen 2008. godine zbog toga što je iz svoje vile na Floridi organizovao seksualnu piramidalnu šemu u kojoj je učestvovalo najmanje 40 maloletnica. Ali, Epstajnu je ponuđena nagodba: optužnica je odbačena, a on se izjasnio krivim samo zbog korišćenja usluge prostitucije, što praktično znači da su podvođena, zlostavljana deca u očima zakona izjednačena sa odraslim seksualnim radnicima. Epstajn je, umesto na doživotnu kaznu, osuđen na 18 meseci zatvora, a otpušten je pet meseci pre isteka zatvorske kazne. Za vreme služenja kazne, bilo mu je dozvoljeno da šest dana nedeljno, 12 sati dnevno, iz zatvora odlazi u kancelariju. Vodio je svoj investicioni fond na izdržavanju zatvorske kazne. Istraga je obustavljena, a svim saučesnicima je garantovan imunitet.

Zatim je ponovo osuđen u junu 2019. godine, a preminuo je u svojoj 66. godini u njujorškom zatvoru, kada je izvršio samoubistvo u ćeliji.

Džefri Epstajn Foto: TNS / ddp USA / Profimedia

Optužbe protiv Epstajna koje su tada ugledale svetlost dana šokirale su svet. U periodu od 2002. do 2005. godine, on je, prema navodima iz optužnice, „seksualno eksploatisao i zlostavljao desetine maloletnica“, od kojih su neke imale svega 14 godina, a mnoge od njih bile su naročito ranjive. Kako bi “održao zalihe žrtava i snabdevao se njima” nekim devojčicama je plaćao da “regrutuju nove devojčice koje će na sličan način biti zlostavljane”, stvorivši tako ogromnu mrežu maloletnih žrtava.

Epstajn je prvobitno optužen kada su ga lokalnoj policiji prijavili maloletna devojčica i njeni roditelji tvrdeći da je Epstajn devojčicu primorao na pružanje erotske masaže, a zatim joj platio za to.

Sve je to radio uz pomoć svoje najbliže saradnice, devojke i madam – Gislejn Maksvel. Ona je osuđena na 20 godina zatvora.

Bil Klinton i Džefri Epstajn
Bil Klinton i Džefri Epstajn Foto: The William J. Clinton President / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ko su moćnici u fajlovima

Britanski princ Endru, bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton i Donald Tramp, pokojni muzičar Majkl Džekson, te američki mađioničar i iluzionista Dejvid Koperfild, samo su neke od osoba koje se spominju u dokumentima koji su objavljeni prema nalogu savezne sudije Lorete Preske.

Mnoge od istaknutih osoba u tim dokumentima već su identifikovali mediji, a neka su imena isplivala u javnost tokom suđenja Epstajnovoj partnerki Gislejn Maksvel.

Sudija Loreta Preska naredila je da sudski dokumenti u tužbi Virdžinije Đufre povezanoj s Maksvel moraju da se otpečate. Princ Endru platio je prošle godine milione Virdžiniji Đufre kako bi se okončao sudski proces koji je pokrenula nakon što je iznela tvrdnje da ju je princ seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Činjenica da se nečije ime nalazi u spomenutim sudskim dokumentima ne znači da su te osobe optužene za bilo kakve zločine.

Iz dokumenata proizlazi da je Maksvel rekla da je princ Endru posetio Epstajnovo ostrvo u Američkim devičanskim ostrvima. Epstajn je optužen za zlostavljanje brojnih devojaka na tom ostrvu.

Johana Sjoberg, jedna od devojaka koju je Maksvel dovela Epstajnu kako bi ispunjavala njegove seksualne zahteve, rekla je tokom suđenja da je Epstajn jednom rekao da Bil Klinton „voli mlade devojke“. Klinton je je 2019. odbacio tvrdnje da je povezan s Epstajnom. Sjoberg je rekla da je Majkl Džekson posetio Epstajnovu kuću u gradu Palm Bič u američkoj saveznoj državi Floridi te da je jednom prilikom upoznala mađioničara Dejvida Koperfilda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar