Foto_: Palm Beach Sheriff's office / Zuma Press / Profimedia; TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nedavno objavljena sudska dokumenta nazvana "Epstajnovi fajlovi" otkrivaju brojne poznati ličnosti koje su se družile sa osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom. Između ostalog, pominju se Bil Klinton, Donald Tramp, Stiven Hoking... Ključno mesto na kom je Epstajn okupljao svoje moćne prijatelje je privatno ostrvo, u medijima nazvano "ostrvo orgija". Epstajn je izvršio samoubistvo u zatvoru 2019. godine, a ovo su najveće tajne njegovog privatnog ostrva.

Gosti su na Epstajnovo ostrvo stizali su iz celog sveta i iz najviših slojeva društva: poznate ličnosti i naučnici i članovi kraljevskih porodica, sletali su privatnim avionima.

Njegov vlasnik je voleo da ga zove „Mali Sveti Džef“, a meštani su ga zvali „ostrvo orgija“. U pitanju je ostrvo naziva Mali Sent Džejms, privatni raj na Američkim Devičanskim ostrvima, koje je milijarder i osuđeni pedofil Džefri Epštajn nazvao svojim domom.

Foto: Palm Beach Sheriff’s office / Zuma Press / Profimedia

Ostrvo greha

U krivičnoj prijavi glavnog tužioca Američkih Devičanskih ostrva opisano je kao „savršeno skrovište i utočište za trgovinu mladim ženama i maloletnim devojkama radi seksualnog ropstva, zlostavljanja dece i seksualnog napada“.

Ostrvo se prvi put pominjal na suđenju Epstajnovoj madam Gislejn Maksvel za trgovinu ljudima. Ona je osuđena na 20 godina zatvora plus novčanu kaznu od 750.000 dolara.

U maju 2023. godine, ostrvo je prodao bogatom investitoru za manje od polovine prvobitne tražene cene, u nadi da će ga pretvoriti u luksuzno odmaralište.

Foot:TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mali Sent Džejms je ostrvo oivičeno koralnim grebenima u svetloplavim vodama Američkih Devičanskih ostrva, sa zaštićenim uvalama i šumarcima koji se uzdižu do dramatičnih grebena i krševitih stena.

Leži odmah pored jugoistočnog vrha Svetog Tomasa, jednog od tri glavna ostrva Karipskog arhipelaga.

Upravo u je tamo Epstaj registrovan kao seksualni prestupnik 2010. godine, nakon prve presude za dečiju prostituciju 2008. On je takođe osnovao svoje fiktivne kompanije u maloj neobeleženoj kancelariji u tržnom centru na obali mora na Sent Tomasu, pod nazivom „Happy Nails“.

Epstajn je 1998. godine kupio ostrvo preko lažne kompanije, navodno plativši nešto manje od osam miliona dolara.

On je 2007. godine započeo masivni program izgradnje i preuređenja koji je izazvao sumnju kod lokalnih zvaničnika. Njegov glavni kompleks se skoro udvostručio, prerastajući u velelepnu vilu sa spoljnom terasom koja povezuje glavnu spavaću sobu i bazen.

Džefri Epstajn Foto: TNS / ddp USA / Profimedia

Satelitske fotografije prikazuju široku mrežu terasa, vikendica, kućica na plaži, bazena, pristaništa, komunalnih zgrada, heliodroma, teniskog terena, nekakvog zatvorenog jezera ili lagune i raznih koliba nepoznate namene.

Zapanjujući snimci dronova postavljeni na Jutjub nude bliži pogled na ostrvo, sa ogromnim sunčanim satom u centru ostrva dovoljno velikim da se po njemu može hodati i dve visoke američke zastave postavljene na suprotnim krajevima ostrva.

Na drugom kraju Epstajnovog dvorca je plavo-bela prugasta struktura koja se često naziva „hramom“, okružena terasom sa crvenim motivom lavirinta.

Blud i razvrat

Uvek je bilo žena na ostrvu, kako kažu meštani, sumnjivo mladih, u društvu Epstajna ili nekog od njegovih brojnih gostiju. Ponekad, one su dovožene u grupama na brodu zvanom Lejdi Gislejn, po Epstajnovoj madam.

Gislejn Maksvel, Džefri Epstajn i Bil Klinton F
Gislejn Maksvel, Džefri Epstajn i Bil Klinton Foto: The William J. Clinton President / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ostrvo je imalo oko 70 zaposlenih, od čuvara zemljišta i baštovana preko čistačica do dežurnih kapetana. Nosili su crne ili bele polo majice i zakleli su se na strogu tajnost, sa uputstvima da se drže podalje od Epstajna kada rade svoj posao. Takođe im je bilo zabranjeno da uđu u bilo koju od dve Epstajnove kancelarije na glavnom imanju, od kojih se u jednoj nalazio strogo čuvan čelični sef.

Upravo se u prostorijama na ostrvu odvijalo seksualno zlostavljanje, najčešće maloletnica, koje je dovodila Maksvelova.

Koga je Epstajn ugostio na svom ostrvu?

Među poznatim imenima koje je navodno ugostio Epstajn bili su Stiven Hoking, nobelovac Lorens Kraus, komičar Kris Taker, glumac Kevin Spejsi, manekenka Naomi Kembel, bivši pomoćnik Tonija Blera, lord Piter Mendelson i princ Endru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pojedini tvrde, a to se navodi i u sudskim dokumentima, da je Bil Klinton takođe bio gost, iako poriče da je ikada bio tamo. Donald Tramp je navodno leteo jednim od Epstajnovih privatnih aviona, ali nije jasno da li je posetio ostrvo. Čak se priča da je mađioničar Dejvid Koperfild tamo zaprosio supermodel Klaudiju Šifer.

Gosti bi stizali jednim od Epstajnovih aviona na aerodrom, u privatnom delu odvojenom od glavne piste. Potom bi bili prebačeni do Malog Sent Džejmsa jednim od Epstajnovih crnih helikoptera.

Žene koje su kasnije tužile Epstajna i njegove prijatelje, ispričale su kako su na ovo ostrvu bile podvođene moćnicima koje je osuđeni pedofil ugostio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar