Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN, Profimedia

Rusija je pribegla regrutovanju zatvorenica iz ženskih zatvora da služe u ruskoj vojsci u pokušaju da nadoknadi sve veće gubitke u Ukrajini, tvrde ukrajinski zvaničnici i nezavisna ruska organizacija za nadzor zatvora, piše Moskov Tajms.

„Prošle nedelje je primećen voz sa spavaćim vagonima za prebacivanje zarobljenika u pravcu Donjecke oblasti. U jednom od vagona su bile osuđenice“, saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine.

Olga Romanova, suosnivač organizacije za prava zatvorenika Russia Behind Bars, potvrdila je tvrdnje ministarstva nezavisnom novinskom izdanju iStories, napominjući da je Rusija verovatno koristila zatvorenice, prenosi Moskov tajms. 

POGLEDAJTE JOŠ:

„Odvedene su iz kaznenih kolonija na jugu Rusije. Ne znam tačno, ali radile su u Kuščovki“, rekla je Romanova za iStories.

Veruje se da je oko 100 zatvorenica do sada prebačeno da se bore u Ukrajini, prema rečima branioca ljudskih prava, mada ostaje nejasno da li je regrutacija izvršena na dobrovoljnoj osnovi ili su zatvorenice naterane.

U februaru su ukrajinski vojni zvaničnici rekli da je Rusija regrutovala čak 50 zatvorenica iz kaznene kolonije u gradu Snježnje u ukrajinskoj oblasti Donjeck, koji je okupiran od strane Rusije. Regruti su poslati na „obuku“ u Rusiju pre nego što su vraćeni u Ukrajinu da se bore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar