Foto:Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEVS/SPUTNIK/SOPA Images / Sipa Press / ProfimediaSameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Novi izveštaj istražitelja Jejla, uz podršku američkog Stejt departmenta, otkriva da je Marija Belova ključna figura u središtu plana ruske vlade da nasilno deportuje hiljade ukrajinske dece u Rusiju, često u mrežu od desetine logora, gde se maloletnici podvrgavaju "političkom prevaspitavanju".

„Marija Belova je jedna od najaktivnijih ličnosti u ruskoj deportaciji i usvajanju ukrajinske dece, kao i u korišćenju kampova za ‘integraciju’ ukrajinske dece u rusko društvo i kulturu“, ističe istraživačka laboratorija Jejla.

Belova, koja je 2021. godine imenovana za komesara za prava deteta predsednika Vladimira Putina, otvorila je svoj Telegram kanal nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše CNN.

Između fotografija ruskih moćnika – od Putina preko ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova do čečenskog lidera Ramzana Kadirova – ona postavlja fotografije i video snimke „divnog života“ koji se navodno nudi ukrajinskoj deci.

„Do kraja nedelje, sto osam siročadi Donbasa koja su dobila rusko državljanstvo imaće roditelje. Šuročka je prva bila predata majci. Kada sam čula smeh ovog srećnog deteta, nisam mogla da zadržim suze“, napisala je Belova u tipičnoj objavi na svom Telegram kanalu prošlog jula.

Ona redovno posećuje teritorije Ukrajine koje je Rusija okupirala, a ruska vlada se hvali da je ona lično pratila avione pune dece nazad iz Ukrajine. Putin je ovlastio Belovu da koristi neodređene „dodatne mere“ za identifikaciju dece koja nemaju roditeljsko staranje u četiri ukrajinska regiona koja je Rusija anektirala.

UNICEF, dečija organizacija Ujedinjenih nacija, saopštila je da „usvojenje nikada ne bi trebalo da dođe tokom ili odmah nakon vanrednih situacija“ i da se tokom preokreta ne može smatrati da su deca odvojena od roditelja siročad. UN nadalje smatraju ratnim zločinom prisilno premeštanje stanovništva druge zemlje unutar ili izvan njenih granica.

Rusija je izveštaje o nasilnom premeštanju okarakterisala kao „apsurdne“ i rekla da čini „najbolje što može“ da maloletnici ostanu kod njihovih porodica.

U drugom tipičnom postu iz decembra, Belova je delila fotografije sedeći za stolom sa ruskom porodicom u regionu Kaluge.

„Biću iskrena, sa zebnjom sam prelazila prag: kako su se smestili, da li imaju sve što im je potrebno, kako su funkcionisali odnosi sa roditeljima i ostalom decom u porodici. Ali sve sumnje su odbačene u prvim minutima. Porodica je divna!”, rekla je ona.

„Za mene je ovo još jedna potvrda da posao koji smo uradili na smeštaju siročadi iz Donbasa nije uzaludan. Sve je urađeno kako treba“, dodala je.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija su je sankcionisale zbog njene navodne uloge u ovoj šemi.

„Napori Belove posebno uključuju prisilno usvajanje ukrajinske dece u ruske porodice, takozvano ‘patriotsko obrazovanje’ ukrajinske dece, zakonske izmene za ubrzavanje davanja državljanstva Ruske Federacije ukrajinskoj deci i namerno uklanjanje ukrajinske dece od strane ruskih snaga“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD u septembru.

Nakon ove odluke oglasila se i Marija.

„Zahvaljujem se Britancima na pažnji koju su skrenuli na našu misiju pomoći deci u Donbasu“, napisala je u junu. „U Rusiji uživamo u prijateljstvu kao porodica, kao organizacija, a od sada i kao oni koji su pogođeni sankcijama“, dodala je.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GRIGORY SYSOEVS/SPUTNIK/KREMLIN

Od profesora gitare do uspona u politici

Belova je i sama majka najmanje desetoro dece – neke biološke, a neke usvojene – sa suprugom, koji je pravoslavni sveštenik. Rođena u zapadnom gradu Penzi, Belova je započela svoju karijeru kao dečja učiteljica gitare. Na kraju se uključila u lokalnu politiku, probijajući se kroz rusku strukturu moći.

U televizijskoj reportaži objavljenoj na njenom Telegram kanalu u novembru, ona se prisetila da je usvojila tinejdžera iz Marijupolja, koji je rekao da su ga na ulicu izveli staratelji koji su ga prihvatili nakon što mu je majka umrla od raka.

„Ovo je najlepša osoba koju sam ikada sreo u životu“, kaže Filip o svojoj usvojiteljskoj majci. „Nikad me niko nije voleo toliko kao ona“. Okolnosti u kojima je mladić dao intervju su nejasne, uključujući i da li je davao izjave pod prinudom.

Za decu Ukrajine, ona je pokrenula program pod nazivom „Posle sutra“ kako bi im pomogla da se lakše prilagode „ruskom životu“.

Pored idiličnih fotografija logorskih vatri pored Crnog mora, ona je prošlog avgusta rekla da ukrajinsku decu iz regiona Donjecka čeka „izvanredna sezona kampova“.

„Kamp ima devet tematskih radionica koje omogućavaju tinejdžerima da razrade svoje životne planove i profesionalne smernice. Radujemo se otvaranju kampa!“, rekla je.

Maria Lvova-Belova Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Hiljade ukrajinske dece je nestalo

Video snimci dece koja stižu u Rusiju brzo se objavljuju na njenom Telegram nalogu.

Decu iz istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska dočekuju njihove „nove porodice” sa balonima jarkih boja i matičnim igračkama. Deci se obično menjaju imena i daju im se novi ruski pasoši, prenosi France24.

Stotine, pa čak i hiljade (teško je utvrditi tačan broj) ukrajinske dece, zahvaljujući njenim naporima, ponosno tvrdi ona na društvenim mrežama i na državnoj televiziji, „sklanja“ se u Rusiju. Jer Belova više voli da koristi reči kao što su „spasavanje“ umesto „deportacija“ i „starateljstvo“ umesto „usvajanje“.

Ali u stvarnosti, deca iz sirotišta, bolnica, socijalnih centara ili hraniteljskih domova na okupiranim teritorijama Ukrajine nude se ruskim porodicama uz plaćanje ruske države.

Prisilna masovna deportacija ljudi tokom sukoba je po međunarodnom humanitarnom pravu klasifikovana kao ratni zločin.

U izveštaju objavljenom prošlog novembra, Amnesti internešenel je naveo: „Ruske vlasti su nasilno premestile i deportovale civile iz okupiranih područja Ukrajine u onome što je predstavljalo ratne zločine i verovatne zločine protiv čovečnosti“.

Sa svoje strane, Rusija kaže da je primila pet miliona izbeglica iz Ukrajine.

Vladimir Putin i Maria Lvova-Belova Foto:Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Rehabilitacioni centri

„Asimilacija“ dece u njihovoj usvojenoj zemlji odvija se u centrima za „prevaspitavanje“ i „psihološku rehabilitaciju“ u Moskvi, Rostovu i Tuapseu, gradu na severoistočnoj obali Crnog mora.

Prema beloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belta, otprilike hiljadu dece iz Donbasa, starosti između šest i 15 godina, „privedeno“ je u centar u Belorusiji kako bi im se omogućilo da se „odmaraju i oporave“.

PROČITAJTE JOŠ:

Deca koja pohađaju ove centre dobijaju i „negu“ i „svakodnevne lekcije ruskog jezika i istorije“, kaže Belova svojim pretplatnicima Telegrama. Adaptacija ponekad može potrajati, objašnjava ona. U početku je, kaže, Filip, njen usvojeni ukrajinski sin, pokazao „izvesnu negativnost“.

Insistirao je da peva ukrajinsku himnu i govori o svom prisustvu na demonstracijama podrške ukrajinskoj vojsci. Ali njegovo ponašanje se sada promenilo i on je „zahvalan“ „velikoj ruskoj porodici“ koja ga je spasila.

„Rusija štiti blagostanje dece“

Ruska ambasada u Vašingtonu odbacila je u sredu kao „apsurdne“ optužbe SAD da su ukrajinska deca premeštena silom.

„Primetili smo apsurdne izjave portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je optužio našu zemlju za ‘prisilno premeštanje i deportaciju ukrajinske dece’ na teritoriju Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ambasade u Telegramu.

„Rusija je prihvatila decu koja su bila primorana da pobegnu sa svojim porodicama od granatiranja i zverstava Oružanih snaga Ukrajine. Trudimo se da maloletna lica zadržimo u porodicama, a u slučaju odsustva ili smrti roditelja i srodnika – da decu bez roditelja prevedemo pod starateljstvo. Obezbeđujemo zaštitu njihovih života i blagostanja“, dodali su.

Ambasada je dalje optužila Vašington, koji je pružio vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama, da je saučesnik u navodnim smrtima dece u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar