Foto: Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Ako se nametnu ograničenja cena na ruski izvoz nafte i gasa, Zapad će biti zamrznut poput vučjeg repa u ruskoj bajci", zapretio je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku, piše Rojters.

Ruski predsednik rekao je da su evropski pozivi na ograničavanje cene ruskog gasa „glupi“ i da bi to samo dovelo do još viših globalnih cena i novih ekonomskih problema u Evropi.

Kako je rekao, Rusija bi odustala od ugovor o isporuci gasa, ako Zapad nastavi sa svojim planovima o ograničavanju cene gasa.

„Hoće li biti političkih odluka koje su u suprotnosti s ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučivati ništa što je u suprotnosti s našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje. Nećemo isporučivati ništa!“, zapretio je Putin.

„Rusija nije ništa izgubila i neće izgubiti“

Putin je rekao i da Rusija „ništa nije izgubila i da neće izgubiti“. Čak, kako je istakao, Rusija je „samo ojačala svoj suverenitet“.

Pročitajte još:

Dotakao se i optužbi o kršenju međunarodnog prava. Kao primer je naveo rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda, koje nisu odobrile UN, kao i aktuelne optužbe na račun Moskve.

„Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti“, istakao je Putin.

Pored toga, komentarisao je i izvoz ukrajinskog žita, ističući da su zemlje u razvoju dobile minimum žitarica.

„Zapadne nacije su slagale kada su tvrdile da je Ukrajini potreban pristup morskoj trgovini kako bi se ublažile rastuće cene hrane i rizik od gladi u siromašnim zemljama“, rekao je Putin.

Većina tereta koji je izašao iz Ukrajine u okviru sporazuma sa Rusijom uz posredovanje Turske i UN otišao je u EU, izjavio je Putin.

BONUS VIDEO Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar