Foto: Profimedia, EPA-EFE, Reuters

Nova.rs objavila je netačnu vest da je, nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1, ruski energetski gigant Gasprom objavio zloslutni snimak na kojem se vidi Evropa pod snegom, a kojim je želeo da se naruga Zapadu, i da sugeriše da će se Evropa smrzavati bez ruskog gasa i da nijedan drugi način proizvodnje energije neće pomoći da radijatori u Evropi budu topli ove godine. U stvari, Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi preti hladnom zimom.

Naime, činjenice upućuju na to da iza snimka ne stoji ova ruska kompanija.

U vesti je prvobitno opisan snimak, te navedeno da počinje krupnim kadrom na kojem se vidi kako radnik Gasproma isključuje gas. Slede kadrovi iz vazduha na kojima se vide evropske prestonice poput Londona, Brisela, Berlina i Pariza okovane snegom i gustom maglom.

Muzika koju su autori snimka izabrali takođe doprinosi sablasnoj amosferi. Kadrove zaleđene Evrope prati pesma „Zima će biti duga“ sovjetskog barda Jurija Vizbora koju na snimku Gasproma peva ženski glas.

„Vidi, preko reke, jesen tiho umire… a zima će biti duga, samo sumrak i sneg“, reči su pesme koja se čuje u pozadini.

PROČITAJTE JOŠ:

Navodi se i da je snimak objavljen nekoliko dana nakon što je Rusija odlučila da obustavi isporuku gasa kroz gasovog Severni tok 1, kao odgovor na dogovor ministara G7 o ograničavanju cena ruske nafte i gasa. Cene gasa od tada su „otišle u nebo“, a Evropa strahuje od nestašica.

EU nedeljama unazad razmatra alternative za nabavku gasa i popunjavanje skladišta u nedostatku ruskog gasa. Većina opcija na koje bi mogla da se osloni je ili preskupa ili dugoročno rešenje, poput solarne energije i vetroparkova. I na to su se autori snimka osvrnuli prikazujući polja sa solarnim panelima i planine na kojima se vide vetrenjače, koja potom prati kadar gašenja gasa na ringli. U sledećim kadrovima, ponovo se vidi Evropa pod snegom i gustom maglom.

Koje kadrove snimak zapravo prikazuje?

Prvi kadar koji prikazuje muškarca u uniformi Gazproma potiče iz promotivnog snimka objavljenog na YouTube kanalu Газпром энерго 9.9.2019. godine, navodi The Observers. Kadar se može videti na 18. sekundi ovog snimka.

Kadar muškarca koji zatvara ventil, s početka snimka koji se pripisuje Gazpromu, nalazi se u istom promotivnom snimku iz 2019, a može se videti na 7:25 minutu.

Ostatak snimka koji se pripisuje Gazpromu ne nelazi se na kanalima ove kompanije.

Jedan od kadrova u snimku koji se povezuje sa Gazpromom prikazuje zgradu Lakhta Center u kojoj se nalazi Gazpromovo sedište. Sam kadar, ipak, originalno potiče iz snimka koji je na YouTube kanalu Лахта Центр (Lahta Centr) objavljen u avgustu 2018. godine.

Na kraju, jedan od kadrova u snimku u kom Gazprom navodno preti Evropi zapravo uopšte ne prikazuje evropski grad, već Krasnoyarsk u Sibiru. Kadar koji se može vidjeti na 0:16 minutu snimka koji se pripisuje Gazpromu potiče iz videozapisa s kanala Vadim Makhorov, objavljenog u martu 2019. godine, i prikazuje Vinogradovskiy most. Isečak se može vidjeti na 0:24 minutu snimka.

Nova.rs izinjava se čitaocima zbog prenošenja lažne vesti u kojoj se tvrdi da je kompanija Gazprom objavila snimak kojim “upozorava” ili “preti” obustavom isporuke gasa Evropi, jer nema dokaza da je snimak objavio Gazprom, s obzirom na to da nije objavljen na zvaničnim kanalima kompanije, a njegov autor tvrdi da za kreiranje nije bio plaćen od Gazproma.

***

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News