Foto: Shutterstock/BACKGRID / Backgrid USA / Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Nakon odluke kralja Čarlsa da svom sinu princu Hariju ne poveri nova zaduženja, već da ga potpuno izopšti, Hari i njegova supruga Megan opet su se našli na meti kritika, i to zbog nagrade koja će im uskoro biti uručena.

Sledećeg meseca vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biće nagrađeni nagradom „Ripple of Hope“ na svečanosti koju organizuje Fondacija za ljudska prava Roberta F. Kenedija.

Dobrotvorna organizacija je dobila ime po mlađem bratu bivšeg američkog predsednika Kenedija, koji je ubijen 1968. tokom njegove predsedničke kampanje.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Ova nagrada ranije je završila u rukama Bila Klintona, Baraka Obame, Entonije Faučija i Džordža Klunija.

Kraljevska biografkinja Angela Levin rekla je da veruje da su Harijeve i Meganine namere upitne i zapitala se da li se mogu izjednačiti sa prethodnim dobitnicima.

„Kako god da pogledate, njihova navodna dostignuća izgledaju kao fantazija protkana ubeđivanjem i ko zna čime drugim, a ne činjenica“, rekla je Levin.

Njeni oštri komentari prate nastup Kenedijevog sina Roberta Kenedija mlađeg, koji je takođe doveo u pitanje nagradu za prinčevski par.

Princ Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Markl Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Kenedi Mlađi je rekao da je „zbunjen“ odlukom.

„Ako pogledate ljude koji su u prošlosti dobili nagradu – Bill i Hilari Klinton, Nensi Pelosi, biskup Dezmond Tutu – i onda morate da se zapitate šta Hari i Megan rade ovde?“, upitao je on.

Prema saopštenju za štampu Fondacije za ljudska prava, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su odabrani zbog učešća u „napredovanju globalnog dijaloga o mentalnom zdravlju“, podržavanju avganistanskih izbeglica u SAD, ulaganju u organizacije za pomoć Ukrajini, zalaganju za pristup vakcinama.

Biografkinja Levin rekla je da nije sigurna da bi se bivši članovi kraljevske porodice mogu meriti sa bivšim predsednicima ili legendom filantropije Bonom.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Da li su zaista tamo sa ranijim dobitnicima nagrada kao što su Barak Obama, Džordž Kluni i Dezmond Tutu? Ili je to samo par koji po svaku cenu želi da bude u centru pažnje?“, upitala je ona.

Udar kralja Čarlsa

Ono na šta cilja Levin jeste borba Harija i Megan za povratak u centar svetske pažnje nakon nedavne odluke kralja Čarlsa.

Naime, on je odlučio da imenuje princezu Anu i princa Edvarda svojim zamenicima u slučaju da ne može da vrši svoju dužnost.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hari, čini se, nikada nije ni bio u opticaju, čime je Čarls jasno stavio do znanja kakva će biti njegova uloga u budućnosti.

Istovremeno, Hariju i Megan je zabranjeno korišćenje titule kraljevsko visočanstvo nakon što su se razdvojili od kraljevske porodice.

S druge strane, princ Endru povukao se sa kraljevskih dužnosti nakon seksualnog skandala i prijateljstva sa osuđenim seksualnim prestupnicima Džefrijem Epstajnom i Gislen Maksvel i takođe mu je oduzeta titula.

U jeku ovih sukoba, Hari je pripremio svoje memoare, simbolično nazvane „Spare“ ili „rezerva“. U njima će otkriti sve što je prethodnih godina doživeo u kraljevskoj porodici, ali i o periodu nakon napuštanja okrilja Bakingemske palate.

BONUS VIDEO Megan i Hari u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar