Olena Zelenska Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok Ukrajina raspravlja o tome da li da održi sledeće predsedničke izbore, prva dama Olena Zelenska kaže da nije sigurna da li će se njen suprug, Vladimir Zelenski, kandidovati za drugi predsednički mandat 2024. godine.

„Čak i kada se prvi put kandidovao, nisam to u potpunosti podržala. Ali ako se ponovo kandiduje, ako bude smatrao da je to neophodno, pa, bar imamo iskustva, prošli smo kroz to“, rekla je Zelenska za CBS.

Ali, kako je rekla, zbog stanja u zemlji nije sigurno ni da li će izbora i biti.

Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

„Zavisi i od toga da li će on (Vladimir Zelenski) biti potreban našem društvu kao predsednik, ako bude osetio da ga građani više ne žele, verovatno se neće kandidovati, ali podržaću ga šta god bude odlučio“, kaže ona.

Ukrajinski zvaničnici su ocenili da s obzirom na to da je Rusija okupirala gotovo jednu petinu Ukrajine, da su milioni raseljeni zbog rata, a desetine hiljada građana služe kao vojnici, održavanje slobodnih i poštenih izbora bi bilo „praktično nemoguće i nepromišljeno“.

„Rusi to (izbore) guraju kroz svoje tajne kanale. Održavanje predsedničkih izbora 2024. godine bi bilo rizično i štetno za zemlju. Ne postoji situacija u kojoj je moguće imati demokratske izbore tokom rata“, rekao je zvaničnik za Vašington post, a preneo Insajder.

Foto:Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

Ipak, pojedini američki zvaničnici, kao što je senatorka Lindzi Grejem, javno su ocenili da Ukrajina, uprkos ratu, treba da održi predsedničke izbore u martu 2024.

„Shvatam da ukrajinski parlament to mora da odobri i da bi bezbednosno okruženje za sprovođenje izbora bilo izazovno, ali ne mogu da zamislim bolju investiciju za stabilnost Evrope od pomoći Ukrajini da opstane kao nezavisna, samoupravna demokratija zasnovana na vladavini zakona“, rekla je Grejem.

Foto:EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Dok izjava ukrajinske prve dame izgleda kao da Zelenski još nije odlučio da li će se kandidovati, ukrajinski predsednik je krajem prošlog meseca rekao da će biti spreman za raspisivanje i održavanje izbora 2024. ukoliko saveznici obezbede bezbednost i logističku podršku.

Izbori i u Rusiji

Sledeći predsednički izbori u Rusiji takođe su zakazani za 2024. godinu, mada je i dalje nejasno da li će u zemlji biti održan formalni postupak glasanja.

Pročitajte još...

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednik još nije odlučio da li će se kandidovati.

Početkom avgusta je rekao da Rusija i ne mora da održi predsedničke izbore jer je „očigledno“ da će Vladimir Putin pobediti „sa više od 90 odsto glasova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar