Foto: Andrew Parsons / Zuma Press / Profimedia, Oliver McVeigh / PA Images / Profimedia, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA, Shutterstock

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi kralj Čarls želeo da se njegov mlađi brat Endru iseli iz kraljičine vile "Royal Lodge" na imanju Vindzor. Na primer, tu je potreba za smanjenjem troškova koje je kralj istakao kao prioritet. Smanjenje troškova je bio razlog smanjenja godišnjeg granta od 250.000 funti koji je Endru dobijao od njihove pokojne majke svake godine. Da li je za osramoćenog princa prikladno da živi takvim stilom, različita su mišljenja. Biograf kraljevske porodice Anđela Levin smatra da su Endruova deca odrasla, pa mu toliki prostor i nije potreban.

Kako je Levin rekla za Dejli Mejl, sledeće pitanje koje se postavlja je gde prestolonaslednik princ Vilijam treba da živi sa svojom porodicom. Oni trenutno žive u obližnjoj kući Adelejd, ali malo ko sumnja da je „Royal Lodge“ prikladniji dom za budućeg kralja.

Princ Čarls i princ Endru Foto:Tanjug/AP Photo

„Ipak, verujem da postoje i drugi, ličniji, razlozi koji bi mogli da ‘pomognu’ Čarlsu da odluči da li da preseli svog mlađeg brata iz vile. Razlozi su ukorenjeni u porodičnoj istoriji i možda su povezani sa jednim posebnim slučajem“, smatra Levin.

Prvenstveno treba istaći da je Endru bio majčin miljenik i da mu je ona teško govorila da nešto ne može. Takođe, njegov otac, princ Filip, bio je ponosan što je njegov sin bio deo britanske mornarice. Zbog toga i ne čudi što je princ Endru tada bio draži javnosti od Čarlsa.

Princ Endru Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Njih dvojica su braća potpuno različitih karaktera. To treba imati u vidu kada se govori o sporu oko budućnosti kraljevske vile vredne više od 30 miliona funti.

Čarls želi da se Endru preseli u obližnju kolibu „Frogmor“ sa pet spavaćih soba. Nekadašnji dom princa Harija i Megan Markl bilo bi razumljivo rešenje, ali, kako je otkrio Dejli Mejl, Endru je odlučio da se ne pomera iz svoje vile.

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Teško je reći koliko dugo Endru može da „igra na tu kartu“. Endru je potpisao ugovor o zakupu na 75 godina sa „Crown Estate“-om, a ne sa pokojnom Kraljicom, što je, možda, otežavajuća okolnost. Istovremeno, Endru je ugovorom obavezan da održava vilu, ali male su verovatnoće da on to sebi može da priušti.

Porodična spletka

Ipak, ova priča oko vile nije ništa više nego prepirka. Poznato je da su braća već neko vreme u zategnutim odnosima.

kraljica Elizabeta i princ Endru
kraljica Elizabeta i princ Endru Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Endru je, kao i Hari, bio „rezerva“, to jest, drugi u redu za tron, i to do rođenja princa Vilijama 1982. godine.

„Kako mi je rekao izvor iz dvora, navodno su vođeni razgovori između Endrua, Ferdži i princeze Dajane o tome da bi princ Čarls mogao da bude ‘preskočen’. Time bi Endru postao regent princu Vilijamu, koji je tada još uvek bio tinejdžer, čime bi faktički, Endru došao na britanski tron“, kazala je Levin.

Kralj Čarls i kraljica Kamila Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Ona je dodala da je Endru navodno pokušao da nagovori Elizabetu da prihvati njegov plan. Takođe je negodovao zbog veze između Čarlsa i Kamile.

Kraljica je zbog toga vodila ozbiljne razgovore sa nadbiskupom od Kenterberija Džordžom Kerijem.

Pročitajte još...

„Izvor mi je rekao Endru bio ‘prilično toksičan, zao i veoma neprijatan prema Kamili“, kazala je Levin.

Prema njenim rečima, očigledno je smatrao da ona „nije deo njih“ i da ne može da joj se veruje.

„Zbog takvog odnosa prema Kamili, sumnjam da mu je Čarls oprostio“, smatra Levin.

BONUS VIDEO Čarls stigao na krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare