Foto: EPA-EFE/STR, Profimedia, Društvene mreže

Nika Šakarimi (17) je još jedna žrtva ozloglašene iranske moralne policije. Ona je prošle nedelje sa prijateljima protestovala zbog brutalnih ubistava Mahse Amini i Hadis Nadžafi, kada je policija kidnapovala i odvela na nepoznatu lokaciju. Njeno telo je nakon nekoliko dana predato porodici, koja je prijavila da je Niki odsečen nos, kao i da se na telu jasno vide tragovi prebijanja. Imajući u vidu da moralna policija ne odgovara na upite porodice, niti revoltirane javnosti, grupa nezavisnih novinara iz Irana pokrenula je istragu o njenoj smrti, a došli su do zapanjujućih otkrića.

Sedamnaestogodišnja devojka je sa brojnim sugrađanima demonstrirala gradom zbog zločina koje je u poslednjih nekoliko nedelja počinila moralna policija, a koji su rezultirali smrću Mahse Amini, potom i Hadis Nadžafi.

U trenutku hapšenja, ona se nalazila kod velike pijace u Teheranu. Sa prijateljima je nosila parole protiv moralne policije i uzvikivala „ne hidžabu“.

Ubrzo je uhapšena, ali je nekoliko sati kasnije javila prijateljici da je uspela da pobegne. Međutim, tada joj se ponovo gubi svaki trag, a njena porodica do skoro nije znala ništa o tome gde se Nika nalazi, niti da li je dobro.

Porodica devojke je ubrzo pozvala sve njene prijatelje i poznanike, ističući da su jako zabrinuti za nju. Obišli su svaki zatvor, policijsku stanicu, ali i javna mesta i ulice Teherana, u potrazi za Nikom.

Međutim, nisu dobili nikakve informacije, ali je tokom vikenda usledio telefonski poziv koji je zauvek promenio njihove živote.

Tada su ih pozvali policijski službenici i naveli da će morati da identifikuju njeno telo. Roditelji sedamnaestogodišnjakinje otišli su u prostorije policijske stanice, u koje im je rečeno da se nalazi njeno beživotno telo.

Tamo su zatekli prizor koji ledi krv. Prema rečima njene porodice, Nikino telo bilo je potpuno uništeno. Vidljivi su, kako navode, tragovi mučenja i zlostavljanja.

Uočili su bezbroj povreda, koje uključuju odsečen nos i ukupno 29 povreda glave.

Kada su njeni roditelji podneli žalbu, a pripadnici policije saslušani o tome, porodici je rečeno da je Nika pri prvom pokušaju bekstva pala sa velike visine, zbog čega je zadobila povredu glave. Porodica je takođe zamoljena da o tome ne daje nikakve informacije medijima, inače ishod „neće biti dobar“.

Pored ovih stravičnih detalja, istraživački novinari iz Irana su objavili da postoje indicije da je sedamnaestogodišnja devojka pored brutalnog prebijanja bila i silovana u prostorijama policijske uprave.

Protesti se nastavljaju

Demonstracije širom Irana, koje su započele kada je ubijena 22-godišnja Mahsa Amini, a potom i sa šest metaka izrešetana Hadis Nadžafi, nastavljaju se nakon ubistva Nike Šakarimi.

Brutalno ubistvo Hadis Nadžafi dogodilo se nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla Mahsu Amini (22) jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mahsa je bila u poseti rođacima u Teheranu kada ju je moralna policija uhapsila i odvela u pritvor gde su je brutalno pretukli, nakon čega je dobila srčani udar i preminula.

Njena smrt dovela je do demonstracija širom Irana i podstakla oštar odgovor iranskog predsednika Ebrahima Raisija koji je naredio policiji da se „odlučno obračuna“ sa demonstrantima.

Širom Irana Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i seku kosu. Brojni iranski disidenti širom sveta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista, a neki spominju i kontrarevoluciju.

Broj žrtva na masovnim demonstracijama sada iznosi preko 100. Prema izveštajima medija, protesti protiv moralne policije i nošenja hidžaba sada se odvijaju u 164 grada.

BONUS VIDEO Podrška ženama Irana ispred Iranske ambasade u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare