Protest povodom smrti Maše Amini Foto:Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Sve je više žrtava nasilnog gušenja demonstracija u Iranu, koje su buknule nakon što je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru u kojem je bila jer je uhapšena zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba. Prema poslednjim informacijama, u sukobima sa policijom je do sada stradalo 35 ljudi.

Besni građani su na ulicama priveli osmu noć zaredom. Nemira je bilo u Teheranu i drugim većim gradovima, uključujući Tabrizu.

Na nekim od snimaka koji kruže društvenim mrežama može se videti kako policija puca na nenaoružane građane u severozapadnim gradovima Piranšu, Mahabadu i Urmiji.

U videu koji je podelila nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts sa sedištem u Oslu, vidi se kako policajac iz jurišne puške AK-47 puca na demonstrante na bulevaru Ferdowsi u Teheranu.

Ugašen internet

Takođe, prema informacijama Amnesti internešnela u Iranu je u petak namerno ugašen internet velikom broju građana, što izaziva strah da bi moglo da dođe do dodatne eskalacije.

Amnesti dodaje i da je prema njihovim saznanjima policija samo u sredu uveče ranila najmanje 19 ljudi, uključujući najmanje troje dece.

Podsetimo, Amini je umrla nakon što je provela tri dana u komi. Prethodno ju je uhapsila iranska policija za moral, koja nadgleda sprovođenje strogih pravila oblačenja žena.

Aktivisti tvrde da je dobila udarac u glavu u pritvoru, ali to do sada nisu potvrdile iranske vlasti koje su otvorile istragu.

Pročitajte još:

U njenu čast, ali i u znak protesta, Iranke su nakon smrti Amini masovno počele da spaljuju svoje marame i simbolično režu kosu.

Iranski ministar: Amini nije pretučena

Sa druge strane, iranski ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi insistira na tome da Amini nije pretučena.

„Saslušani su svedoci, pregledani su snimci, prikupljena su veštačenja i utvrđeno je da nije bilo premlaćivanja“, rekao je Vahidi.

Ministar je dodao da Iran istražuje uzrok smrti mlade žene i da „moramo da se sačeka konačno mišljenje medicinskih veštaka, za šta treba vremena“.

Zbog ovog slučaja reagovala je i međunarodna zajednica, a Sjedinjene Američke Države objavile su u petak da ublažavaju izvozna ograničenja Iranu uz uslov da ova država omogući usluge interneta građanima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da će nove mere „omogućiti suprotstavljanje naporima iranske vlade da nadzire i cenzuriše svoje građane“.

VIDEO Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram