komarac; komarci
Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Zika, denga i krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) s vremenom će se proširiti britanskim tlom, tvrde stručnjaci. Naučnim istraživanjem utvrđeno je da ove bolesti prete Velikoj Britaniji zbog klimatskih promena i rastućih temperatura koje su rezultirale većim brojem komaraca i krpelja koji prenose te bolesti. 

Jedna od njihovih najvećih briga je groznica doline Rift – bolest sa stopom smrtnosti od gotovo 40 odsto. Posebno je opasno što bi početne infekcije mogle da prođu neprimetno kod lekara koji nisu upoznati sa „stranim“ patogenima.

Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je CCHF kao jednu od svojih prioritetnih bolesti koja je već stigla do Francuske. Džejm Vud, šef veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, rekao je Odboru za nauku, inovacije i tehnologiju da je vrlo verovatno da će CCHF u budućnosti stići do Ujedinjenog Kraljevstva.

„Neke infekcije koje prenose krpelji, poput krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, vrlo verovatno će se proširiti Ujedinjenim Kraljevstvom u nekom trenutku. Postoje infekcije koje prenese komarci, poput groznice doline Rift, koja bi se mogla iduća da se pojavi“, rekao je Vud.

Foto: Shutterstock

Groznica doline Rift (RVF) može da ubije čak polovinu zaraženih pacijenata.

„Rano otkrivanje bolesti biće izazov jer naši lekari nisu obučeni za uočavanje ovih bolesti“, dodao je on.

„Virusi koje prenose člankonošci kao što su virus denga groznice i zika virus, mogli bi da se ‘odomaće’ u Ujedinjenom Kraljevstvu“, tvrdi profesor Brajan Čarlston, direktor instituta Pirbrajt, koji proučava zarazne bolesti kod životinja.

Foto: Printscreen/Envato

Klimatske promene menjaju područja na kojima se neki od virusa mogu pronaći. Denga groznica klasična je bolest Južne Amerike i Jugoistočne Azije, a sad se pojavila i na Mediteranu. SZO je označio CCHF, RVF i ziku kao bolesti koje bi u budućnosti mogle da izazovu pandemiju.

Primarno se CCHF dobija od zaraženih krpelja, ali se takođe može širiti među ljudima putem telesnih tečnosti. Na početku infekcije pojavljuju se simptomi slični eboli – bolovi u mišićima, bolovi u trbuhu, grlu i povraćanje. Ostali simptomi virusa, koji se javljaju iznenada, uključuju temperaturu, vrtoglavicu, bol i ukočenost vrata, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i osetljivost na svetlo.

Foto: Shutterstock

RVF je virusna bolest koja se najčešće javlja kod domaćih životinja u Africi, uključujući goveda, bizone, ovce, koze i kamile. Ljudi se mogu zaraziti ubodom zaraženog komarca, kontaktom krvlju, telesnim tečnostima. Većina oboljelih nema simptome ili imaju blage simptome slične prehladi koji uključuju slabost, temperaturu, bolove u leđima i vrtoglavicu.

Ima opštu stopu smrtnosti od oko jedan odsto, ali otprilike svaka deseta osoba razvije ozbiljne simptome koji zahtevaju bolničku njegu. Najsmrtonosniji oblik bolesti izaziva hemoragičnu groznicu zbog koje pacijenti povraćaju krv i krvare iz raznih otvora, taj oblik ubija 50 odsto obolelih.

Zika, za razliku od drugih patogena, nije poznata po stopi smrtnosti nego po zdravstvenim posledicama na nerođenu decu. Uzročnik se prenosi na ljude ubodom zaraženih ženki komaraca, a u ređim slučajevima može se preneti i polnim odnosom. Kod većine ljudi, infekcija prolazi bez većih problema, ali je opasna za trudnice, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još...

Virus koji prenose komarci izazvao je globalnu pandemiju 2016. godine kad su se milioni zarazili, a velik broj dece se rodio sa urođenim manama poput mikrocefalije – manji obim glave. Do 2016. godine više od 80 zemalja se suočilo sa izbijanjem Zike. Uobičajeni simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima, crvene oči i otečene zglobove.

Denga groznica je još jedna virusna infekcija koju prenose komarci koja je ranije bila ograničena na područja tropske i suptropske klime. Većina slučajeva prolazi sa simptomima sličnim gripu, ali neke od infekcija mogu da budu smrtonosne. Denga groznica do 1700-ih se nazivala groznicom slomljenih kostiju zbog jakog bola u mišićima i zglobovima.

BONUS VIDEO Vakcinacija u Rusiji