komarac; komarci
Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Istočni deo Hrvatske je pod najezdom komaraca, a najgora situacija je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, dok se u avgustu očekuje pojava "tigrastog" komarca koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava saopštio je danas da je potrebno proglašenje elementarne nepogode sa županijskog nivoa, jer lјudi ne mogu normalno da se kreću, ugroženi su zdravlјe, privreda i svi drugi elementi normalnog života.

On je dodao da klimatski uslovi često ne dozvolјavaju tretiranje i izvođenje postupaka suzbijanja komaraca na području grada, navodeći da to lјudima ne znači puno „kada se beleži sto uboda u 15 minuta“.

Problem je nastao zbog kiše koja je poslednjih sedmica podigla vodostaje reka, što je doprinelo razmnožavanju komaraca, piše Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo saopštili su da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, županije, opštine i gradovi obavezni da obezbede sprovođenje mera dezinsekcije.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota saopštio je da se u avgustu očekuje pojava tigrastog komarca, koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja, što može dovesti do vrlo teških posledica, navodi hrvatski portal.

BONUS VIDEO: Zbog obilnih padavina poplavljeni putevi u selima kod Kruševca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar