Foto: Jordi Boixareu / Alamy / Alamy / Profimedia, Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Moldavija uz pomoć UN poziva na povlačenje ruske vojske sa teritorije Pridnjestrovlja, jer želi da pronađe mirno rešenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

„Moldavija koristi platformu UN kako bi tražila povlačenje ruske vojske sa pridnjestrovske teritorije Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regionu, koja su pod kontrolom nepriznatog režima. Zbog prisustva ovih tema u rezolucijama UN problem pridnjestrovskog sukoba je na dnevnom redu svetske zajednice“, rekla je Gavrilica na brifingu u ponedeljak.

Prema njenim rečima, Kišinjev želi da pronađe mirno rešenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana, prenela je agencija RIA Novosti.

Generalna skupština UN u junu 2018. pozvala je Rusiju da povuče svoje trupe iz Pridnjestrovlja, prenosi Tanjug.

Rezoluciju su podržale 64 države, 14 je bilo protiv, a još 83 zemlje su bile uzdržane.

PROČITAJTE JOŠ:

Prethodno je predsednica Moldavije Maja Sandu više puta pozvala na povlačenje ruske vojske koja je čuvala skladišta municije u Pridnjestrovlju.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada S S SR-a, plašeći se da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji, navela je agencija.

Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev, dodala je ruska agencija.

BONUS VIDEO: Muzej u Marijupolju u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)