Rusija policija Foto:Viktor Karasev / Alamy / Alamy / Profimedia

Beživotno telo ruskog tajkuna Jurija Voronova pronađeno je u njegovoj vili u Sankt Peterburgu. Ovo je samo još jedna u nizu misterioznih smrti tajkuna koji su ranije održavali bliske veze sa Kremljom, ali odbili da podrže invaziju na Ukrajinu.

Jurij Voronov (61) je šef logističke kompanije koja je imala ugovore sa Gaspromom na Arktiku, a njegovo telo pronađeno je u velelepnoj vili u Sankt Peterburgu.

Voronov je pronađen kako pluta u bazenu sa prostrelnom ranom na glavi, pištoljem Grand Pover u blizini i nekoliko čaura na dnu bazena.

On je sedmi bogati ruski biznismen koji je preminuo pod misterioznim okolnostima od početka godine. Mnogi od njih su povezani sa Gaspromom, a dvojica su pronađena mrtva u istom predgrađu Sankt Peterburga kao i Voronov, prenosi Dejli mejl.

Ruski istražni komitet istražuje smrt Voronova koju trenutno pripisuje sporu sa poslovnim partnerima. Njegova supruga je navodno rekla istražiteljima da je Voronov verovao da su ga „nečasni“ izvođači i partneri prevarili za „mnogo novca“.

Ali, Voronov je samo jedan u nizu funkcionera povezanih sa Gaspromom koji su, prema navodima vlasti, izvršili samoubistvo.

Aleksandra Tjulakova (61), visokog finansijskog i bezbednosnog zvaničnika Gasproma, ljubavnica je u februaru pronašla obešenog u njegovoj kući u ekskluzivnoj zgradi Lenjinski.

Istražitelji su rekli da se ubio, ali lokalni policajci kažu da su na njegovom telu pronađeni tragovi maltretiranja, što sugeriše da je samoubistvo namešteno.

Tri nedelje kasnije, u istom kraju, Leonid Šulman (60) pronađen je izboden na smrt u svom kupatilu. Šulman je bio šef transporta u Gasprom Investu, ogranku energetskog giganta.

Milijarder Aleksandar Subotin (43) bivši izvrni direktor energetskog giganta Lukoil, pronađen je mrtav u maju nakon što je bio kod šamana. Jedna teorija je da je bio otrovan otrovom za žabe koji mu je izazvao srčani udar.

PROČITAJTE JOŠ:

U aprilu je pronađen mrtav Vladislav Avajev (51) bivši zvaničnik Kremlja, koji je sebi navodno oduzeo život, nakon što je ubio ćerku (13) i ženu (47). Imao je veze sa vodećom ruskom finansijskom institucijom Gasprom bankom.

Prijatelji su osporili izveštaje da je bio ljubomoran nakon što je njegova žena priznala da je zatrudnela sa njihovim vozačem. Postoje tvrdnje da je imao pristup finansijskim tajnama elite Kremlja.

Nekoliko dana kasnije, multimilioner Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen u Španiji, nakon što je navodno sekirom ubio suprugu Nataliju (53) i njihovu ćerku tinejdžerku Mariju. Bio je bivši zamenik predsednika Novateka, kompanije koja je blisko povezana sa Kremljom.

Prošle nedelje, još jedan multimilioner i njegova supruga pronađeni su izbodeni na smrt. Golog Jevgenija Palenta (47) i njegovu suprugu Olgu (50) iz Ukrajine, pronašla je njihova ćerka Polina (20). Oboje su imali višestruke rane od noža.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News