Foto: Shutterstock

Teško je zamisliti da trudnica na porođaj stiže u bolnicu u alkoholisanom stanju. To se dogodilo u slučaju 25-godišnje Zagrepčanke koja je neposredno pre porođaja imala 2,25 promila alkohola u krvi. Zagrebačko tužilaštvo utvrdilo je da njen alkoholizam nije izuzetak već pravilo i da dotična žena nije u većoj meri brinula ostalo dvoje dece. Ubrzo se saznalo da je istina još jezivija i da je beba zbog rizičnog ponašanja majke tokom trudnoće zadobila ozbiljne posledice.

Naime, devojčica je jedno vreme provela na Odeljenju za gastroenterologiju zbog slabog napredovanja telesne težine, pa je pregledom genetičara utvrđeno da fenotip deteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu.

Devojčica je po rođenju hranjena kroz sondu, a kako je vreme prolazilo, uporedo sa stalnim svađama sa suprugom, 25-godišnjakinja nije dovoljno vodila računa o higijeni deteta, što je povećavalo rizik da se zarazi koronavirusom.

Tako joj je odlukom Opštinskog građanskog suda u Zagrebu početkom juna 2020. oduzeto pravo da živi sa detetom na godinu dana, dok joj je Centar za socijalni rad naložio stručnu pomoć i podršku do aprila 2021. godine.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Majka nije preduzela apsolutno nikakav pozitivan korak u stabilizaciji bračnih odnosa i promeni obrasca ponašanja i centar za socijalni rad je nakon što je utvrdio da su život i bezbednost deteta ugroženi, odvojio devojčicu od porodice i smestili je u Dečji dom.

Međutim, majka deteta je sve ovo poricala.

„Malog sam hranila i nije bio zapušten, već samo izbirljiv. A što se tiče muža, kad su devojku odveli, potukli smo se, pa je došla policija i socijalna služba. Redovno posećujem decu, donosim slatkiše. Igram se sa njima. Alkohol sam konzumirala kada i moj muž, ispred zgrade, nekoliko puta nedeljno. Dok nismo radili, očuh nam je pomagao, a ja sam imala porodiljske naknade. Otišao sam na lečenje i bio sam potpuno izlečen, a kada sam dobio želju, znao sam da uzmem samo komadić subuteksa i to je bilo to. Trenutno o meni brinu majka i dečko, koji tvrdi da je otac mog sina“, pravdala se posrnula majka dvoje dece.

Pored ćerke, 25-godišnjakinja ima i sina kojeg je takođe zanemarila. Pod uticajem amfetamina, brigu o njemu prepustila je svojoj majci, pa je u oktobru 2021. godine, tokom terenskih provera, dečak pronađen u prljavoj odeći i povraćao na sebe. Tako je i on bio odvojen od porodice. S obzirom na to da je majka morala da se podvrgne testu na narkotike, našla je izgovore da to ne uradi, a pritom se nije uključivala u projekte za pronalaženje posla.

Pročitajte još:

Dvadesetpetogodišnja majka dvoje dece dotakla je dno kada je došla u posetu svom detetu u Domu, pospana, usporila i „mumlala“ dok je pričala, a jednom prilikom je izašla iz Doma ne obavestivši portira, pa je učitelj nije uzeo dete.

BONUS VIDEO Alkohol zabranjen u Kataru, ali Srbi su našli rešenje da se opuste na Mondijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar