Muriz Memić , Dženan Memić i Arijana Memić Foto:F.Z./N1

Sud Bosne i Hercegovine doneo je presudu u slučaju "Zijad Mutap i drugi", poznatijem i kao slučaj ubistva Dženana Memića. Optuženi su oslobođeni krivice, a teretili su se da su delovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život 8. frebruara 2016. godine, usled kojih je preminuo. Sudsko veće Suda BiH kojim je predsedavao Branko Perić oslobodio je optužene, a porodica Dženana Memića poručila je da je ovo samo prvi korak.

Šta se desilo na suđenju

Sudija Branko Perić rekao je kako su se i Tužilaštvo i Sud suočili s poteškoćama u ovom slučaju. U dokaznom postupku nisu saznali iz kog motiva se ova grupa udružila, niti kome su pomagali. Nije utvrđeno ni ko, ni kako je naneo povrede Dženanu Memiću i Alisi Mutap. Za učešće Zijada Mutapa navodi se da je normalno da je kao otac prikupljao informacije da sazna šta se desilo njegovoj kćerki.

Porodica Dženana Memića je burno reagovala i prekinula njegovo obraćanje. Poručili su da presuda nije pravedna, ustali i napustili sudnicu, ističući da će se izboriti za pravdu.

Suđenje Dženanu Memiću Foto:Screenshot/Twitter/TV N1 Sarajevo
@N1infoSA

„Pravde će biti“

Otac nastradalog Dženana, Muriz Memić, ispred suda je citirao stihove Đorđa Balaševića i jasno poručio da njegova porodica neće odustati od pravde.

“Neka se okuša hor torokuša, ja sam sin jedinac, mater svima ko god i šta god pokuša. Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene. Ovo je u jednu ruku namerno urađeno Tužilaštvu BiH. Tužioci su život svoj dali da ovo dokažu Hvala Gordani Tadić i Milanku Kajganiću”, izjavio je on.

Slučaj Memić

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede na Ilidži kod Sarajeva. On je preminuo u bolnici, sedam dana kasnije, tačnije 15. februara.

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu za ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića
Foto: N1

Njegova porodica odmah je izrazila sumnju da je on ubijen, a slučaj ni danas nije razjašnjen. Jedini svedok incidenta je Dženanova bivša devojka Alisa Mutap, koja tvrdi da je kobne noći zadobila povrede glave i izgubila svest, zbog čega se ne seća šta se dogodilo.

Ovaj slučaj je u sarajevskom tužilaštvu prvo okarakterisan kao ubistvo, da bi potom bilo prekvalifikovano kao saobraćajna nesreća.

Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen i da su „ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci u Bosni i Hercegovini“.

Protest podrške Dženanu Memiću Foto:N1

Za njegovo ubistvo optuženi su Alisa Mutap koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mesta Dženanove tragične smrti, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Svi se terete za organizovani kriminal, ometanje procesa, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog dela u predmetu Dženan Memić.

Suđenje je počelo u oktobru 2021. godine, a prva oslobađajuća presuda izrečena je danas.

POGLEDAJTE JOŠ:

Protesti širom BiH

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizovala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtevom da Dženan i njegova porodica dobiju pravdu, a odgovorni kaznu.

Tokom 2018. godine, dogodio se još jedan slučaj koji je potresao region, a zbog kog su protesti postali masovniji. Reč je o ubistvu Davida Dragičevića.

Njegovo telo pronađeno je šest dana nakon nestanka, i to u reci Vrbas. Ovaj slučaj, takođe ostaje nerazjašnjen, a građani od 2018. godine traže pravdu za Dženana i Davida.