Foto:Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS ,AP Photo/Francesca Ebel,Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin

Rusija je identifikovala drugog osumnjičenog za ubistvo ćerke Aleksandra Dugina, a moskovski mediji ga prikazuju kao "ljubitelja piva zaluđenog seksom".

Ruska obaveštajna služba (FSB) tvrdi je da je Bogdan Petrovič Ciganenko pomogao da pripremi ubistvo Darije Dugine, ćerke ruskog filozofa, koga pojedini na Zapadu opisuju kao „Putinov mozak“.

FSB tereti Ciganenka da je Nataliji Vovk Šaban, dao lažnu ličnu kartu i lažne registarske tablice i pomogao joj je da sastavi eksplozivnu napravu koja je bila podmetnuta u automobil Darije Dugine.

„Utvrđeno je da je ubistvo Dugine, zajedno sa Vovk, u Moskvi pripremao još jedan član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe“, poručili su iz FSB-a u saopštenju u ponedeljak, prenosi ruski državni medij TASS.

„Ciganenko je državljanin Ukrajine rođen 1978., koji je stigao u Rusiju u tranzitu kroz Estoniju 30. jula 2022. i napustio je teritoriju Rusije dan pre izvršenja atentata na Duginu“, saopštili su iz FSB-a, prenosi Jutarnji list.

Nakon ovog saopštenja FSB-a, ruski mediji dali su se na „posao“.

Član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe

Tako ga je „Moskovsky Komsomolets“, tabloid naklonjen Putinu, proglasio „zavisnikom od seksa“, napisavši da su njegovi profili na društvenim mrežama sadržavali „mnoge stranice i video zapise sa erotskim prizvukom, koji se ponekad graniče sa pornografijom“.

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je slike Ciganenka kako pozira obučen kao gusar, nazivajući ga „članom ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe“.

RIA piše da je koristio pseudonim na internetu i objavio „brojne kolaže, uključujući statuse poput „Instruktor seksa“, „Ljubitelj piva“ i „Uzmi sve od Pepsija“ (gde se boca Pepsija koristi za konzumaciju hašiša), prenosi Dejli bist.

Duginova, 29-godišnja komentatorka na TV kanalu, poginula je kada je eksplozivna naprava na daljinsko upravljanje postavljena pod automobil koji je vozila u noći 20. avgusta dok se vozila u predgrađu Moskve.

I ona i njen otac, filozof, pisac i politički teoretičar, gorljivo su podržali odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Darja Dugina Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Ukrajinski i zapadni zvaničnici, kao i niz istaknutih ruskih komentatora, veruju da su eksplozivnu napravu verovatno postavili agenti lojalni Putinu nakon što je Dugin kritikovao ruskog predsednika u javnoj objavi na Telegramu.

Međutim, kako je invazija Vladimira Putina na Ukrajinu ušla u šesti mesec, Moskva je brzo uprla prstom u Kijev.

Sporne tablice

Iz FSB-a su poručili da su ubistvo Darije Dugine „pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe“ i optužile Vovk da je izvršila atentat, a zatim pobegla u Estoniju.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vovk je, prema FSB-u, u Rusiju stigla u julu sa ćerkom (12) i iznajmila stan u zgradi u kojoj je Duginova živela kako bi je pratila.

FSB tvrdi da su Vovk i njena ćerka bile na festivalu na kome su Dugin i Darija bili neposredno pre ubistva.

U ponedeljak su poručili da je Ciganjenkov dao Vovk kazahstanske registarske tablice i kazahstanska lična dokumenta koji pripadaju stvarnoj osobi po imenu Julija Zaiko.

Nisu ponudili nikakve detalje o tome kako je Vovk došla do drugih tablica i jesu li i one lažne.

Foto:printscreen/twitter.com/ivan_8848

Kijev je oštro negirao bilo kakvu umešanost u smrt Darije Dugine, a estonske vlasti rekle su da nisu primile nikakve službene zahteve ili upite od Rusije u vezi sa Vovkovom.

PROČITAJTE JOŠ:

Kritika Putina

Većina međunarodnih posmatrača i dalje je uverena da su atentat zapravo izvršili ruski agenti koji su želeli da ućutkaju oca žrtve nakon javnih kritika Putina i objave na Telegramu u kojoj je napisao da je rat u Ukrajini sada važniji od Putinovog predsedavanja.

Dugin je tvrdio da rat i „očajnički otpor atlantsko-nacističkog režima u Kijevu“ zahtevaju od Rusije „unutrašnje informacije“.

Analitičarka Jekaterina Šulman kaže da se izliv bijesa među komentatorima koji su uz Kremlj kao odgovor na atentat Darije Duginove čini sumnjivim: „Reakcija je bila trenutna. Izgleda kao da su čekali da se ovako nešto dogodi“.

Šulman je dodala da ubistvo „moglo biti iskorićeno za podizanje javnog besa u zemlji kako bi se opravdale još aktivnije represivne akcije države“.

BONUS VIDEO: Darija Dugina, ćerka glavnog ideologa Kremlja, poginula u eksploziji automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar