Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Not supplied / WillWest News / Profimedia/Not supplied / WillWest News / Profimedia/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako se nakon atentata na Darju Duginu u fokusu javnosti našao izuzetno blizak odnos njenog oca Aleksandra Dugina i ruskog predsednika Vladimira Putina, ništa manje značajna nije njena uloga koja ju je ona imala na rusku javnost. Naime, Dugina je bila jedna od tri najuticajnije novinarke Putinove propagandne mašinerije. Pored nje, javno mnjenje u Rusiji "oblikuju" i novinarka Marija Katasonova, kao i urednica Raša Tudeja Margarita Simonjan.

Sama Dugina je imala zadatak da učvrsti rusku meku moć napadajući Zapad u TV nastupima i preko svoje onlajn platforme na engleskom jeziku koja je zapadnim čitaocima pokušavala da „proda“ prokremljovski pogled na svet.

Poslednjih godina često je pozivana u različite televizijske formate u kojima je komentarisala političke događaje iz zemlje i sveta, a mnogi analitičari tvrde da je bilo planirano da ona kroz koju godinu postane važan igrač, piše CNN.

Do te pozicije koračala je dobro utvrđenom putanjom – oponašala je rad portparola Kremlja visokog ranga, vodećih TV voditelja, aktivista i nebrojenih kreatora sadržaja koji su, poput nje, plasirali sadržaj prilagođen Kremlju na blogove i veb stranice na engleskom jeziku.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Koristila je svoje javne govore, pojavljivanja u medijima i veb stranicu da širi propagandu koristeći kao oružje tradicionalnost i religiju. Tvrdila je da se Zapad ne bori za porodične vrednosti već za sodomiju, greh i predstavlja ono najgore u ljudima. Bila je bespogovorno posvećena ruskim imperijalnim ciljevima.

U jednoj televizijskoj diskusiji pre njene smrti, rekla je da Zapad treba da bude potresen ruskim ratom u Ukrajini kako bi se probudio iz svog neobrazovanog pogleda na svet.

Prema američkom Stejt departmentu, Dugina je 2020. godine postala glavni urednik United Vorld International (UVI) — sajta za spoljne poslove na engleskom i turskom jeziku i na kojem su razne ličnosti, često i izmišljene iznosile „stručno“ mišljenje o američkim izborima te godine.

Darja Dugina Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Sajt oponaša format zapadnih istraživačkih centara i novinskih blogova, sa člancima gostujućih saradnika iz celog sveta.

Pročitajte još:

Da iza svega stoji ruska propaganda uočljivo je već pri pogledu na naslove tekstova.

„Ako Ukrajina bude primljena u NATO, ona će propasti kao država“, piše u jednom od njih.

Marija Katasonova – Žena za marince

Dugina nije jedina žena u Putinovoj propagandnoj mašineriji.

Pored nje, značajnu ulogu ima i Marija Katasonova – kreatorka sadržaja koja je osnovala onlajn pokret „Žene za marince“, a u javnosti je postala poznata nakon što je javno pozdravila Le Pen kada je posetila Moskvu da se sastane Putinom 2017. godine.

Maria Katasonova Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Inače, poznata je i kao „lepa Marija“ jer je vrlo aktivna na društvenim mrežama na kojima kači fotografije ispod kojih piše poruke bliske Kremlju.

Urednica RT prva na liniji borbe sa Zapadom

Najvažniji saradnik Kremlja svakako je Margarita Simonjan urednica RT, koja je već mesecima zabranjena u većem delu zemlja.

Urednica RT se među prvima oglasila nakom atentata na Duginu rekavši da Kremlj sada treba da cilja centre odlučivanja u Ukrajini.

Inače, sama Simonjan je bila prva na liniji tokom mnogih sukoba Kremlja sa zapadnim silama.

Margarita Simonyan Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vodila je čuveni intervju sa dvojicom muškaraca koje je britanska vlada identifikovala kao osumnjičene za trovanje Sergeja i Julije Skripalj 2018. godine, u kojem su oni tvrdili da su samo posetili engleski grad Solsberi da bi se divili katedrali i njenom visokom tornju.

Simonjan je 2015. godine za Tajm rekla da na svom stolu ima žuti telefon sa direktnom linijom za Kremlj, koji je postavljen „da razgovara o tajnim stvarima“.

„Nema objektivnosti. Kada je Rusija u ratu, mi smo, naravno, na strani Rusije“, rekla je ruskom listu Komersant 2012. godine.

Svojevremeno je govorila da će porast LGBTQ populacije na Zapadu uzrokovati nestanak ljudi i da će Rusija morati da denacifikuje i transfašiste.

Pored njih, medijskom ruskom sferom „vlada“ još mnogo žena, čija je uloga, sve do Duginine smrti, ostajala ispod žita.

BONUS VIDEO Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar