Kiril Petkov i Bojko Borisov
Kiril Petkov i Bojko Borisov Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Građani Bugarske na jesen će najverovatnije na još jedne vanredne parlamentarne izbore i to treće od aprila 2021. godine, pri čemu do sada nijedna partija nije uspela da formira održivu vladu u političkoj krizi kojoj se ne nadzire kraj. Da Bugarsku čekaju komplikovani koalicioni pregovori svedoče i prethodna tri izborna kruga.

Bugarska socijalistička partija odustala od planova da predloži novu koalicionu vladu, nakon što nije uspela da obezbedi većinu u parlamentu. Ovo je socijalistima bio treći pokušaj da formiraju vladu, nakon što je koalicionoj vladi premijera Kirila Petkova izglasano nepoverenje prošlog meseca. To znači raspuštanje parlamenta i nove vanredne izbore koji će verovatno biti zakazani za 2. oktobar. Bugarski predsednik Ruman Radev sada treba da imenuje prelaznu vladu do izbora.

Da bi imala održivu vladu, Bugarskoj je potrebna stabilna većina od više od 121 poslanika u nacionalnoj skupštini od 240 poslanika. Koalicione većine nakon vanrednih izbora u julu i novembru 2021. godine su se brzo urušile.

Slom koalicije od koje se mnogo očekivalo

Kriza u Bugarskoj traje već neko vreme, a kulminirala je kad je iz vladajuće koalicije istupila partija ITN Slavija Trifonova, koji je sada već bivšeg premijera Kirila Petkova optužio da vodi zemlju u bankrot i da se sa zapadnim diplomatama tajno dogovorio da Bugarska skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije. Parlament u Sofiji 22. juna je izglasao nepovrenje vladi Petkova.

Kiril Petkov Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bivi premijer Bugarske Kiril Petkov je bio velika nada uoči parlamentarnih izbora 14. novembra prošle godine. On je uspeo da za samo dva meseca oformi partiju koja je na prošlim parlamentarnim izborima odnela pobedu nad GERB-om i njenim liderom bivšim premijerom Bojkom Borisovim, koji se politikom bavi od 2004. godine.

Stranka „Nastavljamo promene“ (PP) sa 26,3 odsto glasova građana pobedila je GERB Bojka Borisova i tako održala lekciju celom Balkanu – kako srušiti velikog vođu za dva meseca. Stranka „Nastavljamo promene“ (PP) osnovana je dva meseca pre prošlih izbora od strane dvojice diplomaca sa Harvarda – Kirila Petkova i Asena Vasileva.

Uprkos ograničenom političkom iskustvu, PP je brzo dobila podršku građana Bugarske, ogorčenih zbog krize koja predugo traje i postupaka Borisova koji nisu doveli do poboljšanja situacije u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije. Međutim, vlada Kirila Petkova nije izdržala ni godinu dana.

Kiril Petkov Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Tri puta na birališta za godinu dana

Na prvim izborima u aprilu prošle godine, pobedu je odnela Borisova partija GERB sa 33,5 odsto glasova. Međutim, ubzo je postalo jasno da je to Pirova pobeda, jer nijedan od potencijalnih koalicionih partnera GERB-a nije prešao izborni prag. Borisov je tada smatrao da bi formiranje ekspertske Vlade moglo da bude rešenje, ali rok u kom je trebalo da bude formirana nova vlada je istekao i Bugari su morali ponovo na birališta.

Drugi pokušaj da Bugarska dobije novu vladu bili su izbori 11. jula prošle godine, ali ovog puta je rezultat bio drugačiji – pobednik je bila partija INT („Ima takav narod“) koju predvodi pevač Slavi Trifonov i koja je na izborima u aprilu zauzela drugo mesto. GERB, prvoplasirani na aprilskim izborima u julu je zauzeo drugo mesto.

I Trifonov je, poput Borisova, zabeležio Pirovu pobedu. Nakon četiri nedelje pregovora, shvatio je da neće uspeti da skupi većinu, pa je mandat vratio predsedniku Radevu. Potom je GERB dobio priliku da napravi vladu, ali kako su osvojili samo 63 poslanička mesta od 240, šanse su ima bile minimalne. Kandidat za premijera Danijel Mitov nije ni pokušavao da pregovara i već 20. avgusta prošle godine je vratio mandat Radevu.

Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Radev je pokušao izbegne odlazak na treće parlemntane izbore za osam meseci davanjem mandata Korneliji Ninovoj iz Socijalističke partije Bugraske, ali ni ona nije uspela.

Treći parlamenatarni izbori održani su 14. novembra prošle godine, istog dana kada su građani Bugarske birali predsednika. Tada je nova bugarska partija „Nastavljamo sa promenom“, nastala na talasu masovnih protesta protiv korupcije, osvojila je najviše glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Partija Nastavljamo sa promenom brzo je zadobila široku podršku građana odlučnim akcijama protiv korupcije i obećanjima da će obezbediti transparentnost u radu vlade i sprovesti reforme u ključnim oblastima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova stranka je osvojila nešto više od 26 odsto na izborima, a na drugom mestu je koalicija donedavno vladajuće konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koja ima oko dva odsto manje. Bugarski parlament je mesec dana kasnije izabrao Kirila Petkova za novog premijera Bugarske. Petkov je dobio podršku od 134 poslanika iz partija „Nastavljamo promene“, BSP-a, „Postoji takav narod“ i „Demokratske Bugarske“.

Šta je sledeće?

Međutim, zadatak formiranja vlade neće biti lakši ni posle sledećeg kruga izbora, konstatuju analitičari.

GERB Bojka Borisova i „Nastavljamo promene“ Kirila Petkova imaju jednaku podršku prema istraživanjima javnog menjnja. GERB se oslanja na svoju snažnu mrežu širom zemlje i učvršćivanje u lokalnoj upravi, dok je Petkova stranka zasnovana na antimafijaškoj retorici i socijalnim programima.

Stranka Kirila Petkova još uvek nema sve formalne partijeske strukture. Bugarska socijalistička partija je u poslednja dva meseca zabeležila rast podrške na oko 11 odsto, što je isto koliko ima i biračno telo etnički turskog „Pokreta za prava i slobode“. Za njima je proruska partija „Vazraždane“ i proreformska i prozapadna partija „Demokratska Bugarska“ koje imaju podršku između 8 i 10 odsto.

Nova snaga koja ima šanse da uđe u parlament je proruska snaga na čelu sa Stefanom Janevim, bivšim privremenim premijerom kojeg je imenovao predsednik Radev.

BONUS VIDEO: Makron, Šolc i Dragi u Kijevu: Podele oko toga kuda ide rat i kako ga okončati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar