Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Tenzije oko Ukrajine se ne smanjuju već nekoliko meseci unazad. Zapad strahuje da bi Rusija u svakom trenutku mogla da napade Ukrajinu, a svakodnevno se govori o preko 100.000 vojnika koje su Rusi doveli na granice. Zapadni saveznici su zato odlučili da joj pošalju oružje u nadi da će to odvratiti Rusiju od agresije, ali i da će dati šansu Ukrajini da se brani.

PROČITAJTE JOŠ:

Oružje iz baltičkih država i SAD

Sjedinjene Američke Države su dale zeleno svetlo baltičkim zemljama da požure sa dostavljanjem oružja proizvedenim u SAD Ukrajini, a Litvanija je u četvrtak rekla da se nada da će ovaj potez odvratiti „agresora“ Rusiju, prenosi Moskov tajms.

Zvaničnik Stejt departmenta u Berlinu, rekao je da Vašington „ubrzava ovlašćene transfere opreme američkog porekla od drugih savenika“.

„Evropski saveznici imaju ono što im je potrebno da napreduju u pogledu dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini u narednim danima i nedeljama“, rekao je zvaničnik.

Izvor upoznat sa ovlašćenjima rekao je da je odobrenje za hitne zahteve Estonije, Letonije i Litvanije da pomognu Ukrajini, bivšoj sovjetskoj republici, prenosi Moskov tajms.

Tačne količine i vrste naoružanja nisu precizirane ali arsenali baltičkih zemalja uključuju Javelins – prenosive rakete koje mogu uništiti tenkove.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas potvrdo je da njegova zemlja šalje odbrambenu i drugu pomoć Ukrajini u pokušaju da odvrati Rusiju od napada.

„Istorija nam pokazuje da se popuštanje agresou na kraju završava velikim ratom. Mi to ne želimo. Svaka zemlja koja se brani mora imati priliku da to i uradi“, rekao je on za AFP.

„Naša odluka će doprineti sprovođenju politike odvraćanja“, dodao je on.

Njegov letonski kolega Artis Pabriks je nagovestio nameru njegove zemlje da pošalje Ukrajini „smrtonosnu i nesmrtonosnu odbrambenu opremu“.

„Trenutno sastavljamo spisak stvari koje možemo da poklonimo, ali to će biti obljavljeno tek nakon što sve bude transportovano u Ukrajinu“, rekao je on.

Estonija je saopštila da planira da pošalje desetine protivtenkovskih raketa „Dževelin“ i haubice. One su prvobitno pripadale Istočnoj Nemačkoj, zatim Nemačkoj , a onda ih je Finska kupila 1990-tih.

Finska i Nemačka bi morale da daju saglasnost da ih Estonija pošalje u Ukrajinu.

Desetine hiljada ruskih vojnika, zajedno sa tenkovima i artiljerijom, raspoređeno je u blizini ukrajinske granice od kraja prošle godine, uznemirujući tri balktičke zemlje, koje su članice NATO-a.

Administracija predsednika Džoa Bajdena odborila je Ukrajini 650 miliona dolara oružja od prošle godine, od čega je 200 miliona dolara prošlog meseca zbog straha od rata. Ukrajina je izrazila nadu u što brže snabdevanje vojnim snagama, pri čemu su pošiljke iz obližnjih zemalja posebno vredne.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Pomoć šalju i Velika Britanija, Kanada i Francuska

Velika Britanija je počela da snabdeva Ukrajinu protivtenkovskim oružjem, a Kanada je kako se izveštava, rasporedila mali kontigent specijalnih snaga u Kijev zbog zabrinutosti za moguću invaziju Rusije. Odbrambeno oružje obećala je i Francuska.

Britanski ministar odbrane Ben Volas istekao je da je „Ukrajina suočena sa pretećim ponašanjem Rusije“.

„Doneli smo odluku da opremimo Ukrajinu lakim protivoklopnim odbrambenim sistemima naoružanja“, rekao je Volas u parlamentu i dodao da poziva svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua da poseti London u narednih nekoliko nedelja kako bi razgovarali o krizi, preneo je Rojters.

„Nije reč o strateškom naoružanju. Oprema koju ćemo isporučiti Ukrajini ne predstavlja pretnju Rusiji, jer je odbrambenog karaktera“, poručio je Volas.

U Kijevu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Raznikov je pozdravio podršku Velike Britanije, rekavši na Tviteru da njegova zemlja „veoma ceni odluku Britanije da obezbedi novi bezbednosti paket sa lakim, protivoklopnim, odbrambenim sistemima naoružanja“, prenosi Al Džazira.

Nemačka neće slati oružje u Kijev

Nemačka je ponovila svoje odbijanje da pošalje odbrambeno oružje Ukrajini koje bi prema Kijevu, pomoglo zemlji da se odbrani od potencijalne ruske invazije.

Ovo dolazi kao deo nove nemačke mirovne politike koja ima za cilj ograničavanje izvoza oružja i podsticanje mira putem diplomatije, prenosi Euractiv.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok, govoreći u Kijevu ove nedelje, istakla je da se nada da će tenzije sa Rusijom oko Ukrajine moći da se reše diplomatskim putem. Međutim upozorila je da će Moskva snositi posledice ako izvede napad na svog suseda.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare