Foto:EPA/CHRISTIAN BRUNA

Usred sve većih tenzija i brojnih izveštaja o gomilanju ruskih trupa na graničnom području, Ukrajina je rešila da do kraja januara naredne godine bude spremna za eventualnu invaziju o kojoj se govori već neko vreme.

U borovoj šumi nedaleko od glavnog grada Ukrajine, već danima je u toku lažna bitka.

Hiljade ukrajinskih civila prijavili su se da uče borbene veštine u programima obuke koje kreiraju i vode vlada i privatne paravojne grupe. Programi su deo strateškog odbrambenog plana zemlje u slučaju potencijalne invazije Rusije – da se podstakne civilni otpor koji može da nastavi borbu ako ukrajinska vojska bude nadjačana.

Zasad nema naznaka da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da li da pokrene napad. Međutim, Ukrajina je izvukla pouku iz ratova Sjedinjenih Država u Iraku i Avganistanu u poslednje dve decenije, kada su gerilci pružili trajni otpor suočeni sa izuzetno superiornom američkom vatrenom moći.

Foto:EPA/TATYANA ZENKOVICH

„Imamo jaku vojsku, ali ne dovoljno jaku da se branimo od Rusije“, rekla je Marta Juzkiv, doktorka koja radi na kliničkim istraživanjima, koja se prijavila za obuku ovog meseca. „Ako budemo okupirani, a nadam se da se to neće desiti, postaćemo nacionalni otpor“, poručuje ona.

Civilna odbrana nije nepoznata u Ukrajini – dobrovoljačke brigade činile su okosnicu snaga zemlje na istoku 2014. godine, prve godine rata protiv ruskih separatista, kada je ukrajinska vojska bila u rasulu.

Ovaj napor se sada formalizuje u jedinice novoformiranih snaga Teritorijalne odbrane koje su deo vojske. Ukrajinska vojska je prošle godine počela vikend obuku za civilne dobrovoljce u ovim jedinicama.

Vlada vodi i plaća neke od obuka preko snaga Teritorijalne odbrane, a privatne paravojne grupe poput Ukrajinske legije vode druge sesije, za koje njihovi članovi plaćaju sve troškove. Legija je ovog meseca sprovela program u šumi izvan Kijeva.

Foto:EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Cilj nije da se postigne pobeda protiv ruske vojske, što bi za Ukrajinu ionako bilo praktično nemoguće, već da se formira  otpor okupatorskoj sili.

General Anatolij Barhilevič, zamenik komandanta ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da zemlja ima za cilj da pošalje oko 100.000 dobrovoljaca u slučaju sukoba, dok portparol ukrajinskih odbrambenih snaga kaže da ne može da otkrije koliko se ljudi zvanično prijavilo u programe obuke.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na izvesnu podršku ovom naporu. Anketa sprovedena ove jeseni pokazala je da 24 odsto Ukrajinaca kaže da bi pružili otpor „sa oružjem u ruci“ ako bi Rusija izvršila invaziju. Među muškarcima, 39 odsto je reklo da bi pružilo otpor oružjem.

Foto: REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Ukrajinski komandanti kažu da pola miliona Ukrajinaca ima vojno iskustvo i da se nadaju da će se mnogi uključiti u borbu, pa i oni koji pripadaju privatnim grupama poput Ukrajinske legije.

Ali, skeptici kažu da je to delimično nemoguće i da ukrajinska komanda teško može da računa da će veterani postati pobunjenici.

To nije sprečilo vojne komandante da ipak pokušaju, pa se u šumi školski nastavnici, računovođe, konobarice i programeri spremaju za možda prvo ratno iskustvo.

„Mi nemamo mnogo oružja, a Rusi imaju mnogo tenkova“, rekao je Mihail Hiraldo-Ramires, jedan od instruktora.

Kritičari ukazuju na opasnosti u planu civilne odbrane, a jedna od zabrinutosti je da bi domaće političke podele mogle izazvati nasilje od strane naoružanih milicija. Neki scenariji predviđaju da Moskva može da iskoristi ovu ranjivost, pretvarajući nacionalističke milicije u destabilizujuću pretnju za vladu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Drugi su zabrinuti da ovaj napor podstiče privatno vlasništvo oružja, koje nosi rizike u kriminalu, samoubistvu i nasilju u porodici. Ukrajinski zakon zahteva psihološki pregled za dobijanje dozvole za oružje. U zemlji od oko 40 miliona stanovnika, 1,3 miliona Ukrajinaca poseduje licencirano civilno vatreno oružje, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preko nedelje učitelj, vikendom vojnik

Tokom običnog vikenda, Anastasija Bilošitska, čita knjigu, pere veš ili se nađe sa prijateljem u kafiću. Sada subotom i nedeljom ima novu zanimaciju, a to je učenje o prvoj pomoći i previjanju rana vojnika.

Zadihana, znojava i okružena starim zavojima i medicinskim rukavicama, uspela je da završi obuku. Kako je istakla, nove obaveze ne padaju joj teško, već ih vidi kao priliku da nešto nauči.

Pored toga, nikad se ne zna kada će zemlji biti potrebna pomoć, poručila je učiteljica, jedna od mnogih koji se pripremaju za invaziju Rusije.

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare