Antony Blinken, Sergey Lavrov
Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken sastali su se danas u Ženevi. Tema razgovora je kriza u Ukrajini, a procenjuje se da će sastanak potrajati nekoliko sati. Rezultati sastanka biće predstavljeni javnosti odmah nakon njegovog završetka.

Pročitajte još:

Pre nego što je otputovao u Ženevu, Blinken je rekao da ne očekuje pomak u pregovorima, za koje misli da će biti samo provera trenutnog stanja i da će utvrditi da li kriza može da se reši mirnim putem.

Podsetimo, Blinken je nedavno rekao da ukoliko ruske vojne snage pređu ukrajinsku granicu i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, uslediće brz, oštar, ujedinjen odgovor SAD i naših saveznika i partnera.

Rusija je do sada razmestila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, a američki predsednik Džozef Bajden rekao je juče da misli da će Rusija napasti Ukrajinu. Bajden je upozorio predsednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti „visoku cenu“, u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, a danas je optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini, ukazujući da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini.

Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu „zavesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmera, uključujući one vojnog karaktera“.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar