Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

U danima koji su prethodili najavi bivšeg predsednika Donalda Trampa u utorak uveče da će ponovo tražiti predsedničku nominaciju Republikanske partije 2024. godine, uticajni glasovi u konzervativnim političkim krugovima izrazili su svoje protivljenje ideji da mu ponovo predaju stranku.

Sa Trampom koji je vodio stranku posle izbora 2016. godine, republikanci su izgubili kontrolu nad Predstavničkim domom 2018. Zatim je 2020. godine, uprkos njegovim lažnim tvrdnjama o suprotnom, Tramp izgubio predsedničke izbore od Džoa Bajdena i gledao kako je i njegova stranka izgubila kontrolu u Senatu.

Prošle nedelje, na izborima na kojim se očekivalo da će dominirati, republikanci nisu uspeli da preuzmu Senat, a kako sada stvari stoje u Predstavničkom domu imaće vrlo malu razliku. Jedan od razloga za loš učinak GOP-a (nadimak republiaknske stranke, prim. nov) bio je taj što su brojni kandidati, koje je Tramp lično podržao, imali lošiji učinak od drugih, više mejnstrim republikanskih kandidata, prenosi Glas Amerike.

U utorak ujutru, Ken Grifin, milijarder i osnivač hedž fonda Citadel i veliki donator republikanaca, izrazio je ono o čemu su mnogi u stranci očigledno razmišljali.

„Voleo bih da mislim da je Republikanska partija spremna da ode dalje od nekoga ko je za ovu stranku bio tri puta gubitnik,“ izjavio je Grifin na događaju koji je sponzorisao Blumberg njuz u Singapuru.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Bolesni i umorni od gubitaka“

Grifin nije usamljen u svom uverenju da republikanci treba da se distanciraju od bivšeg predsednika. Nekada prijateljski izabrani lideri i publikacije su takođe prihvatili takvo stanovište. Posle lošijeg učinka stranke od očekivanog na kongresnim izborima 9. novembra, konzervativni Vol strit džurnal je napisao protiv Trampa.

„Od svoje neverovatne pobede 2016. godine protiv ne baš omiljene Hilari Klinton, gospodin Tramp ima savršenu evidenciju izbornog poraza.“

U uvodniku se dodaje: „Sada je gospodin Tramp pokvario izbore 2022. i mogao bi da demokratama preda Senat na još dve godine. Gospodin Tramp je imao političke uspehe kao predsednik, uključujući smanjenje poreza i deregulaciju, ali je doveo republikance u jedan politički fijasko za drugim. ‘Toliko ćemo mnogo pobediti,’ rekao je jednom gospodin Tramp, „da ćete se razboleti i umoriti od pobede“. “ Možda su do sada republikanci umorni od gubitaka“, navodi se u uvodniku.

Mnogi u stranci se okreću od Trampa i traže nekoga da zauzme njegovo mesto, a najverovatniji kandidat je guverner Floride Ron Desantis, koji deli mnoge Trampove atribute kada je u pitanju antagonizacija političke levice, i koji je prošle nedelje ponovo izabran u svojoj državi sa razlikom od skoro 20 procentnih poena.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, republikanska senatorka Sintija Lumis je rekla:

„Pitanje je ko je trenutni lider Republikanske partije? Oh, znam ko je, Ron Desantis … Ron Desantis je lider Republikanske stranke, hteo on to ili ne“.

Suprotstavljanje Desantisu

Neki dugogodišnji posmatrači američkih izbora veruju da Trampova odluka da sada objavi svoju kandidaturu ima za cilj da očisti polje od potencijalnih konkurenata za republikansku nominaciju i posebno blokira Desantisa.

„Konvencionalna mudrost u politici dugo vremena je bila da možete odbiti svoje izazivače tako što ćete rano prikupiti novac i krenuti rano u igru,“ kaže za Glas Amerike Dženifer N. Viktor, vanredna profesorka političkih nauka na Školi politike i vlade Šar, Univerziteta Džordž Mejson. „I, on očigledno ide na tu vrstu prednosti onog ko prvi preduzima korak.“

Dodatni dokaz zabrinutosti bivšeg predsednika zbog Desantisa je to što je nedavno napao guvernera u javnim izjavama. Tramp, koji svojim rivalima često daje omalovažavajuće nadimke, Desantisa je nazivao „Ron Desanktimonijus.“

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

U dugačkom saopštenju posle kongresnih izbora, Tramp je pokušao da minimizira Desantisovu reizbornu pobedu, uz napomenu da je Desantis pobedio sa manje glasova nego što je Tramp dobio na Floridi u trci 2020. Razlika se verovatno može pripisati činjenici da je izlaznost na američke izbore u predsedničkim godinama mnogo veća nego u nepredsedničkim godinama, kao što je 2022.

‘Trampizam je i dalje zdrav’

Neki su spekulisali da cilj Trampove najave, koja je tako blisko pratila izbore, bio da skrene pažnju sa rezultata, koje neki protivnici bivšeg predsednika koriste kao argument za kritiku njegove odluke da interveniše u toliko izbornih trka.

Međutim, Dženifer Viktor je upozorila da ne treba previše čitati rezultate prošlonedeljnog glasanja. Iako su Trampovi kandidati možda loše prošli u nekim trkama, ona kaže da je prerano da se otpiše moć pokreta bivšeg predsednika da oblikuje izbore 2024.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

„Da su republikanci bili pobijeni — zaista pobijeni — na ovim izborima, a demokrate dobile mesta u Predstavničkom domu, onda mislim da bi razgovor o izbacivanju Trampizma iz stranke bio mnogo jači,“ kaže Viktor. „Ali pošto se to nije desilo, pošto je to bio više pomešan rezultat, mislim da postoji mnogo dokaza da je Trampizam i dalje prilično zdrav i verovatno najveća, najsnažnija koalicija unutar stranke“.

PROČITAJTE JOŠ:

U potrazi za alternativom

Drugi stručnjaci se, međutim, pitaju da li će dobro orkestrirani izazov Trampu imati priliku za uspeh. Kris Stirvolt, viši saradnik u institutu „Ameriken enterprajz“, slaže se da bivši predsednik zadržava nepokolebljivu podršku dela Republikanske partije. Ali on kaže da nije jasno da Trampove ključne pristalice čine dovoljno veliki udeo primarnih birača da garantuju Trampovu nominaciju, ako protivkandidat može da konsoliduje ostatak.

„Postoji mnogo republikanaca koji bi glasali za Trampa 2024, ali koji se nadaju da neće morati,“ ističe za Glas Amerike Stirvolt, bivši politički urednik Foks njuza. Međutim, rekao je, to ne garantuje da, kao na primarnim izborima 2016, Tramp neće moći da manipuliše različititim frakcijama unutar stranke, jednima protiv drugih, sve dok ne bude poslednji preostali kandidat.

„U 2020. godini, demokratski kandidati su naučili su lekciju sa izbora 2016. i odustali su, radije nego da su dozvolili marginalnom kandidatu da dobije nominaciju,“ dodao je Stirvolt.

Posmatrajući republikanski teren 2024. godine, kaže Stirvolt, veliko je pitanje da li se koalicija republikanaca, koji radije ne bi videli da Tramp ponovo bude nominovan, i onih koji ni pod kojim uslovima ne bi glasali za bivšeg predsednika, može udružiti iza jednog kandidata dovoljno rano da mu, ili njoj, omogući šansu da se bori protiv bivšeg predsednika.

BONUS VIDEO: Trampovo uskrsnuće ili (konačno) utihnuće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar