Amerika, sneg, snežna oluja
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Opasno hladna arktička vazdušna masa zahvatila je dobar deo SAD, a zimska oluja do sada neviđenih razmera preti da pokvari praznične planove milionima Amerikanaca. Desetine miliona građana su već izložene temperaturama duboko ispod nule, snežnim mećavama i nestašicama struje, zbog čega su otkazane i brojne praznične proslave.

Meterolozi kažu da će nevreme uticati na oko 60% američke populacije. Više od 1,4 miliona domaćinstava i kompanija je trenutno u mraku. U Kentakiju, dve osobe su poginule u saobraćajnim nesrećama a preminuo je i jedan beskućnik, saopštio je guverner Endi Bešir.

„Molim vas ostanite kod kuće i čuvajte se“, napisao je na Tviteru.

Pred Božićni vikend, očekuje se da će oluja doneti mećave u regionu Velikih jezera, jake kiše praćene naglim smrzavanjem na istočnoj obali, udare vetra od 100 kilometara na sat i jaku hladnoću sve do meksičke granice.

Očekuje se da se „ciklon bomba“ formira iznad Velikih jezera i da izazove obilne padavine, jako vetrove od gornjeg srednjeg zapada do severoistoka SAD. Vidljivost će biti izuzetno smanjena, upozoravaju iz Nacionalne meterološke službe.

Hladan vetar i temperature koje će ići i do – 40 stepeni Celzijusa mogu izazvati promrzline u roku od nekoliko minuta, upozorili su iz Nacionalne meteorološke službe, prenosi Glas Amerike.

Očekuje se prekid snabdevanja strujom, kao i onemogućavanje pojedinih putovanja.

„Opasno je i preteće“, rekao je predsednik Džo Bajden u Beloj kući.

„Ovo nije kao snežni dan, kada ste bili dete, ovo je ozbiljna stvar.“

Od države Vašington do Floride, na ekstremne vremenske uslove upozoreno je više od 200 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva SAD.

Više od 4.500 američkih letova zakazanih za četvrtak i petak je otkazano, a na dva velika aerodroma u Čikagu otpada otkazano je više od 1.200.

Greg Karbin iz Nacionane meteorološke službe rekao je da će na Floridi temperatura ići i do 25 stepeni ispod uobičajene. Vozači u dolinama Ohaja i Tenesija upozoreni su da bi mokri putevi mogli momentalno da se smrznu kako temperatura padne. Nacionalna meteorološka služba upozorila je i na ledenu kišu u Oregonu i Vašingtonu. U Džordžiji, Severnoj Karolini i Kentakiju proglašeno je vanredno stanje.

Stotine Teksašana umrlo je u februaru 2021. nakon što je državna električna mreža otkazala usred zimskih oluja, ostavljajući milione bez struje.

Savet za električnu pouzdanost Teksasa (ERCOT), koji je od tada radio na zaštiti svoje mreže, „očekuje dovoljnu proizvodnju da zadovolji predviđenu potražnju u ovom trenutku“, rekla je portparolka Kristi Penders.

Širom susedne Kanade, zatvorene su škole, došlo je do nestašica struje o oktazani su letovi zbog snažnih vetrova, ledene kiše i jakih snežnih padavina. Vlasti pozivaju građane da ostaju u kućama pošto će se vremenski uslovi još pogoršavati.

Otkazano skoro 4.000 letova

Avio-kompanije otkazale su više od 3.900 letova danas zbog jake snežne oluje koja je pogodila SAD.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je naredila zaustavljanje ili odlaganje letova zbog odleđivanja na većini američkih aerodroma, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Teško zimsko vreme se kreće preko Velikih jezera na severoistok, verovatna su kašnjenja letova od Bostona do Vašingtona“, saopštila je FAA.

Međunarodni aerodrom Sijetl-Takoma i Detroit Metropoliten su otkazali više od 40 odsto letova od jutra.

Aerodrom u Čikagu je otkazao 18 odsto letova, a tamo je danas zabeležena brzina vetra od 65 do 80 kilometara na čas.
Više od 14 odsto otkazanih letova su oni kojima upravlja Ameriken erlajns, Junajted erlajns, Delta erlajns i Sautvest erlajns, navodi Rojters.

Sautvest je bio primoran da otkaže 800 letova, što čini oko jedne petine njihovih redovnih letova.

BONUS VIDEO: Snežna oluja u SAD, haos širom zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare