Foto: Arlyn McAdorey /The Canadian Press via AP

Tri stanovnika Kentakija poginula su zbog snežne oluje, saopšteno je danas iz kancelarije gradonačelnika, dok se Sjedinjene Države i Kanada suočavaju sa najsurovijom zimom u poslednjih nekoliko decenija.

Dve osobe poginule su u saobraćajnim nesrećama, a jedna osoba je verovatno umrla zbog hladnoće jer se radilo o beskućniku. U međuvremenu su brojni putevi u Kentakiju zatvoreni, a trenutno je 20.000 domova bez struje.

Gradonačelnik Memfisa proglasio je izvanredno stanje i rekao da loše vreme predstavlja značajnu opasnost za javnu bezbednost te da je došlo do naglog pada temperature i smrzavanja te nestanka struje.

BBC je danas objavio nove snimke mećave iz Južne Dakote na kojima se vidi sneg koji pokriva puteve i blokira pristup nekim zgradama. Temperature u Južnoj Dakoti pale su na rekordno nizak nivo od -27 stepena Celzijusovih.

Inače, Sjedinjene Države i Kanada se suočavaju sa zimskom kataklizmom koja, kako upozoravaju stručnjaci, može da dovede do nastanka promrzlina na goloj koži u periodu od svega pet do deset minuta.

Veliki deo SAD zahvatila je veoma hladna vazdušna masa sa Arktika, a zbog olujnog vetra i mećava na aerodromima širom zemlje je otkazano više od 4.500 letova.

Zbog snažne arktičke zimske oluje, upozorenja su izdata za više od 135 miliona ljudi. Područje koje će osetiti posledice zimske oluje prostire se sve do Floride i granice između SAD i Meksika. Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su do kraja ove nedelje u pojedinim delovima zemlje moguće temperature od -45 stepena Celzijusovih.

***

BONUS VIDEO: Snežna mećava na severu američke savezne države Njujork, nanosi i do dva metra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare