Foto:twitter.com/SmritiSharma_

Desetine radnika sukobilo se sa policijom u fabrici za prizvodnju testova za kovid u Kini, pokazao je video koji se širio na društvenim mrežama u nedelju.

Na snimcima koje je AFP geolocirao u industrijskom parku u jugozapadnom gradu Čongkingu vidi se kako ljudi bacaju kutije na grupu uniformisanih muškaraca.

Drugi snimak prikazuje gomilu ispred reda policije noću dok se na zvučnicima pušta upozorenje sa zahtevom da „prestanu sa ilegalnim aktivnostima“, prenosi Glas Amerike.

Čovek koji je postavio snimak sa lica mesta rekao je u propratnom natpisu da mnogi radnici nisu dobili platu.

U drugim objavama se navodi da je farmaceutska kompanija „Zibio“ sa sedištem u Čongkingu iznenada otpustila radnike koji su zaposleni poslednjih nedelja.

Zibio nije odmah odgovorio na pozive AFP-a, dok je lokalna policijska uprava odbila da komentariše.

„Svi zahtevi radnika su ekonomske prirode“, rekao je čovek na jednom video snimku koji je sebe nazvao „marksista-lenjinista-maoist“. On je insistirao da iza protesta nema političkog motiva.

AFP nije mogao da potvrdi tačno kada su snimci nastali, iako je više korisnika društvenih mreža navelo da se sukob dogodio u subotu uveče na nedelju ujutro.

Smeđe i bele industrijske zgrade sa izraženim šarama mogu se videti u pozadini video zapisa, što se poklapa sa prethodnim slikama Zibio-ovog objekta u industrijskom parku Jiankiao okruga Dadukou.

Činilo se da je hešteg „Farmaceutska fabrika Chongking Dadukou“ cenzurisan na popularnoj platformi društvenih medija Veibo u nedelju, sa samo jednom objavom od prethodnog dana koja opisuje protest kao „zanimljivu temu“.

Jedan video objavljen na TikTok nalogu koji pripada državnoj novinskoj kući pokazao je ulicu prepunu antigenskih testova u industrijskom parku u Čongkingu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Izvori kažu da je sukob izazvao radni spor“, stoji u natpisu. Video je uklonjen za nekoliko sati.

Broj infekcija kovidom porastao je širom Kine dok se vlada udaljava od svog pristupa nulte tolerancije prema virusu, što je izazvalo nagli porast potražnje za kompletima za testiranje i lekovima.

Vlasti su prošlog meseca preuzele proizvodne linije u više od deset farmaceutskih firmi, dok su neke kompanije zapošljavale nove radnike kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

U Kini se često dešavaju protesti usredsređeni na pitanja rada i usmereni na pojedinačne kompanije uprkos zvaničnim naporima da se suzbiju nemiri.

BONUS VIDEO: Požar u hemijskoj fabrici u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar