Kina koronavirus Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će uvesti uzvratne mere na osnovu principa reciprociteta za one zemlje koje zahtevaju od putnika koji dolaze iz Kine da se testiraju na koronavirus.

„Verujemo da ograničenja ulaska koje su neke zemlje usvojile, a koje su usmerene na Kinu nemaju naučnu osnovu, a neke prekomerne prakse su još neprihvatljivije“, rekla je na dnevnom brifingu predstavnica za medije ministarstva Mao Ning.

Dodala je da se Peking „čvrsto protivi pokušajima da se manipuliše merama usmerenim protiv kovida-19 u političke svrhe“ i da će preduzeti „kontramere na osnovu principa reciprociteta“, preneo je AP.

Kina koronavirus Foto:Noel CELIS / AFP / Profimedia

Sjedinjene Američka Države, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa.

Putnici koji u Englesku kreću iz Kine morace da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion.

Belgija ce uvesti obavezno testiranje otpadnih voda iz aviona koji stižu iz Kine.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/Chinatopix Via AP

Zdravstveni stručnjaci vlada EU će sutra razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast zaraženih korona virusom u Kini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iznenadno ukidanje mnogih mera ograničenja u Kini usledilo je nakon novembarskih protesta protiv vladinog upravljanja bolešcu.

Do tada, Kina je imala jedan od najstrožih anti-kovid režima na svetu, poznat kao politika nulte tolerancije na korona virus.

Komentari

Svi komentari (0)