Foto: Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin, Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

"Ubistvo novinarke Darije Dugine je rasvetljeno, pripremile su ga ukrajinske specijalne službe, izvođač je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je nestala posle zločina u Estoniji", rečeno je agenciji Tass u Centru za odnose sa javnošću FSB-a.

„Kao rezultat kompleksa hitnih operativno-istražnih mera, Federalna služba bezbednosti je rešila ubistvo ruske novinarke Darije Dugine, rođene 1992. godine“, naglasila je FSB. Specijalna služba je utvrdila da su „zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe“, a njegov izvršilac je državljanka Ukrajine Vovk Natalija Pavlovna, rođena 1979. godine.

Prema navodima FSB-a, ona je u Rusiju stigla 23. jula 2022. zajedno sa ćerkom Šaban Sofijom Mihajlovnom, rođenom 2010.

„Na dan ubistva Vovk i Šaban su bili na književno-muzičkom festivalu Tradicija, gde je Dugina bila počasni gost“, saopštio je FSB.

Podsetimo, Dugina je nastradala u subotu uveče kada je njen automobil eksplodirao. Ona je sa ocem Aleksandrom Duginom, dugogodišnjim savetnikom Vladimira Putina koji je stekao nadimke „Putinov mozak“ i „Putinov Raspućin“, prisustvovala književnoj večeri u blizini Moskve.

Foto: Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

Iako je planirano da se zajedno vrate u rusku prestonicu, Dugin je u zadnjem trenutku odlučio da krene drugim kolima. Mnogi su spekulisali da je prava meta atentata bio upravo on, ali to istragom još uvek nije potvrđeno.

Kremlj je odmah optužio Ukrajinu za ubistvo Dugine, ali je kabinet ukrajinskog predsednika demantovao ove navode.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Gledao kako mu ćerka umire“

Sudeći po snimcima koje su objavili ruski mediji, automobil u kojem je bila Darija je potpuno uništen.

Među prvima je na lice mesta stigao i sam Aleksandar Dugin. On je pratio svoju ćerku u drugom automobilu i bio svedok njene smrti. Na društvenim mržama pojavio se snimak Dugina na mestu nesreće, na kom se vidi kako se drži za glavu u šoku dok gleda džip u plamenu.

BONUS VIDEO Ćerka glavnog ideologa Kremlja poginula u eksploziji automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar