Foto: Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin, Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Ćerka ultrancionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, za kojeg se veruje da ima snažan uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina, ubijena je u eksploziji automobila na periferiji Moskve, saopštio je ruski Istražni komitet. Iako mnogi sumnjaju da je meta atentata bio upravo Dugin, ovi navodi još uvek nisu potvrđeno, ali je pokrenuta opsežna istraga o ovom događaju.

Darija Dugina poginula je kada je automobil koji je vozila eksplodirao na oko 20 kilometara zapadno od prestonice oko 21.30 časova po lokalnom vremenu. Svedoci su rekli da su krhotine razbacene po celom putu jer je automobil zahvatio plamen pre nego što je udario u ogradu.

„Eksplozivna naprava koja je navodno podmetnuta u automobil eksplodirala je u toku vožnje i automobil se zapalio. Žena vozač je preminula na licu mesta. Identitet preminule je utvrđen: radi se o novinarki i politikologu Dariji Duginoj“, navodi se u izveštaju Istražnog komiteta.

Hronologija večeri pred smrt

Ruski mediji pišu o hronologiji večeri u kojoj se dogodila stravična eksplozija. U subotu u 18 časova Dugin je održao predavanje na temu „Tradicije i istorija“ na festivalu u selu Zaharovo. Njegova ćerka je bila tamo kao počasni gost. Kasnije, u 21:25, Darija je ušla u auto i napustila festival. Otac ju je pratio, prenosi Izvestija.

Automobil u kojem je bila je u 21:35 sleteo na Možajskoj autoput, nakon čega je odjeknula snažna eksplozija u blizini sela Bolši Vjazemi.

U početku su policajci pretpostavili da je u automobilu eksplodirala boca sa gasom, ali nakon prvog pregleda, verzija improvizovane eksplozivne naprave postavljene u automobil postala je ključ incidenta.

Tačna lokacija eksplozivne naprave još uvek nije poznata. Sumnja se da je bomba prikačena za automobil na festivalskom parkingu. Kako se ispostavilo, tamo nije bilo sigurnosnih sistema i video kamera.

Meta bi mogao biti i sam Dugin

Učesnik festivala Tradicija, Pjotr Lundstrem, u intervjuu za Izvestiju, nagovestio je da su oni koji su digli u vazduh automobil u kome se nalazila Darija Dugina, možda pripremali atentat na njenog oca. On je objasnio da je Dugin trebalo da se vozi u autu koji je eksplodirao, ali je pre polaska odlučio da pređe u drugi automobil.

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin nazvao je „teroriste ukrajinskog režima” odgovornim za smrt ćerke poznatog filozofa Aleksandra Dugina. On je priznao da su „teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući da eliminišu Aleksandra Dugina, digli u vazduh njegovu ćerku“.

Darijin prijatelj i šef društvenog pokreta „Ruski horizont“, Andrej Krasnov, potvrdio je da je Darija poginula, ali i istakao da bi bomba mogla da bude namenjena njenom ocu.

„Ovo je bilo očevo vozilo. Darija je vozila drugi auto, ali je danas uzela njegov, dok je Aleksandar krenuo drugim putem. Vratio se i došao na mesto tragedije. Koliko sam razumeo meta je bio Aleksandar ili verovatno oboje“, rekao je Krasnov, prenosi Gardijan.

Ko su Aleksandar i Darija Dugin?

Dugin je poznat po razvijanju ekstremno desničarskog pogleda Rusije. U zapadnim medijima opisan je kao „fašista“ koji je pomagao u oblikovanju ekspanzionističke spoljne politike Vladimira Putina, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugin je istaknuti ultranacionalistički ruski ideolog za koga se veruje da je blizak ruskom predsedniku. Smatra se tvorcem ili „duhovnim vođom“ ruske invazije na Ukrajinu, kao i da ima značajan uticaj na predsednika Putina, zbog čega ga nazivaju „Putinovim mozgom“.

Njegova ćerka Darija (30) studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu. Ona je u martu ove godine dospela na američku listu sankcionisanih Rusa kao urednik sajta Ujedinjeni svet (UWI), na kojem je u jednom članku navela da će Ukrajina nestati ako bude primljena u NATO.

Darija je u maju u jednom intervjuu opisala rat kao „sukob civilizacija“ i izrazila je ponos činjenocom da su ona i njen otac sankcionisani od strane Zapada.

Aleksandar Dugin je sankcionisan još 2015. godine zbog njegove navodne umešanosti u rusku aneksiju Krima. On je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije afirmiše na globanoj sceni i podržao je rusku vojnu akciju u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare