Protesti u Americi Foto:REUTERS/Evelyn Hockstein

Dok širom Amerike bukte protesti zbog odluke Vrhovnog suda da preinači presudu u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je abortus legalizovan, jedan par izazvao je bes svetske javnosti zbog poruke ženama koje žele da izvrše prekid trudnoće.

Američka javnost je duboko podeljena po ovom pitanju. Tako neki održavaju proteste širom zemlje, zahtevajući od Vrhovnog suda da izmeni svoju odluku koja je saveznim državama omogućila da same odlučuju o pravu na abortus. Nakon toga, brojne države već su uvele potpunu zabranu prekida trudnoće.

Ipak, situacija koja je razbesnela javnosti tiče se transparenta koji je jedan bračni par podigao ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Naime, oni su na transparentu napisali „Mi ćemo usvojiti tvoje dete“ i pozvali žene da ne abortiraju jer postoje porodice spremne na usvajanje.

Više ovakvih fotografija pojavilo se na društvenim mrežama u toku dana, a veliki broj žena u Americi jasno poručuju – niko ne može da odluči o tome šta će one raditi u životu i trudnoći.

Odluka koja je promenila sve

Informacije o mogućoj promeni presude iz 1973. pojavile su se u maju ove godine, kada je američki medij „Politiko“ došao u posed dokumenta koji je pripremio sudija Vrhovnog suda u Americi Semjuel Alito. Velika bura se tada podigla zbog moguće promene koja će milionima žena uskratiti pravo za koje su se izborile 1973. godine.

Alito smatra da savezne države koje čine SAD treba da imaju pravo da same odlučuju o abortusu, što Vrhovni sud mora da im omogući.

Slučaj čiju presudu je Alito želeo, i uz pomoć sudija iz redova republikanaca uspeo da izmeni, je Ro protiv Vejda iz 1973. godine.

SAD abortus zabrana sud
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U pomenutom slučaju, Vrhovni sud je doneo presudu kojom je odlučeno da savezna država Teksas, koja je tada zabranjivala abortus, krši Ustav SAD. Tadašnjem guverneru Teksasa je naloženo da ukine zabranu abortusa, što je važilo i za ostale savezne države.

Ko zabranjuje abortus

Iako je presuda preinačena pre samo nekoliko dana, pojedine države već su izmenile svoje zakone, a očekuje se da će u narednim nedeljama čak 26 saveznih država ukinuti ili ograničiti pravo žena na abortus.

Misuri je postao prva država koja je zabranila abortus nakon odluke Vrhovnog suda, a potom su to učinile Juta, Ohajo, Alabama, Arkanzas, Virdžinija, Arizona i Teksas.

U Juti je zabrana abortusa stupila na snagu u petak uveče. Republikanski senator Danijel Mekej rekao je da bi bilo pogrešno da žene iz Jute traže abortus u susednim državama, ali da on nema neposredne planove da ih spreči u tome.

Alabama je, takođe, brzo zabranila gotovo sve abortuse nakon što je odluka Vrhovnog suda stupila na snagu. Ova savezna država je većinu abortusa zabranila još 2019. godine, smatrajući zločinom izvođenje abortusa u bilo kom stanju trudnoće, uključujući tu i žrtve silovanja i incesta. Jedini izuzetak je bio zbog zdravlja majke.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Misuriju, državni tužilac Erik Šmit rekao je da će odmah delovati kako bi sproveo državni zakon koji zabranjuje abortus osim u „hitnim slučajevima”, pozivajući se na zakon iz 2019. godine, a koji je automatski stupio na snagu nakon što je slučaj Ro protiv Vejda poništen.

U ograničavanju prava žena na abortus već decenijama prednjači Teksas, u kom su se uglavnom smenjivali guverneri iz redova republikanaca. Sadašnji guverner Greg Abot na Tviteru je objavio da je abortus u toj državi zabranjen gotovo nekoliko sati nakon odluke Vrhovnog suda.

U Teksasu je ranije bio na snazi zakon koji zabranjuje abortus nakon šeste nedelje trudnoće. U slučaju da lokalne vlasti otkriju da je žena nakon tog perioda izvršila prekid trudnoće, krivično odgovaraju ona, ali i svi koji su joj u tome pomogli. Za razliku od pojedinih država sa liberalnijim stavom, Teksas ne dopušta abortus čak ni u slučajevima silovanja, incesta ili narušenog zdravlja majke.

BONUS VIDEO Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli „lider slobodnog sveta“ 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare