Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Malta, mala ostrvska država u Evropi, jedina je zemlja u EU u kojoj je abortus i dalje nezakonit pod bilo kojim okolnostima. To primorava žene da odu u inostranstvo na izvršenje prekida trudnoće ili da rizikuju da budu krivično gonjene. Grupe za ženska prava se zalažnu za promene koje za sada nisu urodile plodom.

El nije lako da priča o svom abortusu, ne zato što se kaje zbog toga što je učinila, već zato što joj to budi sećanje na užasan strah i izolaciju koju je do sada iskusila i još uvek čini da se oseća tako ljuto.

„Privilegovana sam. Mogla sam sebi da priuštim da otputujem. Ali šta će oni manje srećni od mene? Znam za ženu koja se osećala tako očajno kada je saznala da je ponovo trudna, da je svoje troje dece ostavila da ogledaju crtane filmove na tv, pa je otišla u kupatilo i počela je da se baca na pod u nadi da će izazvati pobačaj“, rekla je boreći se sa suzama.

„Ta žena se zamalo ubila. Šta je sa njom? Da li neko želi da čuje njenu priču?“, ističe.

„Mislila sam da ću umreti“

El koja sada ima 40 godina, radi u sektoru kulture. Pre tri godine, otkrila je da je trudna.

„Lekari su mi uvek govorili da ne moguda imam decu. Da li sam ikada želela? Da budem iskrena, nisam nikada. Ne treba mi dete da se definišem. Ali ovo me nije uplašilo. Ja sam odrasla samo sa ocem, moj odnos sa majkom je komplikovan. Otac se ponovo oženio i ima decu sa drugom ženom. Kada sam saznala da sam trudna, nisam želela da se istorija ponovi. Moje srce je nedavno bilo slomljeno, a sada sam bila u stalnoj vezi sa strancem koji je uskoro planirao da ode. Kada sam videla rezultat prepala sam se. Odmah sam znala da neću imati bebu“, rekla je ona.

Međutim, u to vreme nije znala da je abortus na Malti, zemlji u kojoj je rođena i u kojoj je živela ceo život – nezakonit.

Lekar joj je čestitao, ne obazirući se na njene suze. Kada mu je rekla da više ne želi da bude trudna dobila je prikrivenu pretnju: papirologija je tu, njena trudnoća je zabeležena. Čak joj je i lekar opšte prakse rekao: „Sada ćeš bar imati nekoga da brine o tebi kada budeš starija“.

Uspela je da dođe do Mreže za podršku abortusu, dobrotvorne organizacije koja je pomagala ženama iz Irske da putuju u London radi prekida trudnoće. Ova mreža ju je uputila na Britansku savetodavnu službu za trudnoću, pa je naručila tablete za abortus iz inostranstva, prenosi Gardijan.

Ona dodaje da je bila uplašena da će neko za to saznati, presresti paket i pozvati je. Na kraju je sa majkom otputovala u Britaniju i tamo je uzela pilule pod nadzorom jedne britanske klinike. Svetska zdravstvena organizacija sada veruje da je najbezbedniji način za prekid trudnoće u ranoj fazi korišćenje lekova, a ne hirurški. Međutim, može doći do komplikacija, pa tako tablete neće isprva biti efikasne, već se mora uzeti još jedna doza.

Ilustracija Foto: Shutterstock/mark reinstein

El je bila jedna od tih slučajeva. Ubrzo je bila u agoniji, a temperatura joj je porasla.

„Mislila sam da ću umreti. Uspela sam da ostanem svesna razmišljajući o tome kako bi bilo da moja majka izgubi mene, svoje jedino dete. Bože moj. Bol je bio zaslepljujući, jedva sam mogla da govorim“, dodala je.

El kaže da sada ima novo poštovanje prema svom telu.

„Posle sam patila od anksioznosti. To nije imalo veze sa abortusom. Samo sam osetila olakšanje zbog toga. To je imalo veze sa situacijom. Morala sam da prođem kroz to daleko od kuće“, rekla je.

„Veo ćutanja na temu abortusa“

Na Malti je sada tema abortusa prekrivena velom ćutnje. Oni koji se zalažu za pravo žene na izbor redovno dobijaju pretnje smrću, označavaju se kao „ubice i koljači beba“. Čak je ministar za borbu protiv abortusa u vladi obavešten o velikom broju žena koje svake godine putuju u inostranstvo na abortus. Istakao je da ih sve treba uhvatiti i procesuirati, međutim, niko nikoga ne sme da goni za ono što je u radio u drugoj jurisdikciji, na teritoriji druge države.

Malta se pridružila EU 2004. godine, a tamošnje vlasti uvek ističu svoje liberalne stavove. Nakon zakasnele legalizacije razvoda u zemlji koja se dogodila 2011. godine, moguće je venčavanje gej parova, kao i upis transrodnih osoba u matične knjige rođenih.

„LGBTQ zajednica ima više prava od žena, a to kažem kao neko neko ko je bio u istopolnoj zajednici“, kaže El. Malta je jedina zemlja u EU u kojoj je abortus nelegalan čak u slučaju silovanja i incesta (čak i u Poljskoj gde su pravila pooštrena, žena koja je silovana ima pravo na abortus). Ako se utvrdi da je fetus neodrživ ili da će beba verovatno umreti po rođenju, trudnoća mora da se nastavi. Ako je zdravlje majke ugroženo, u slučaju vanmaterične trudnoće, lekari će reagovati, tek kada bude kasno.

Učesnici kampanje često navode primer žene sa kanadskim državljanstvom, Marion Mifsud Mora kojoj je porođaj počeo kada je bila odmoru na Malti 2014. godine. Tada je bila trudna 17 nedelja. Molila je lekare da izvrše prekid trudnoće, ali oni su odbili. Temperatura je počela da joj raste, a život joj je bio u opasnosti. Spasilo ju je to što je zahvaljujući kanadskom zdravstvenom osiguranju prebačena u Francusku na proceduru.

Da nije bilo tako, završila bi kao Savita Halapanavar, koja je umrla od sepse u Irskoj 2012. godine, jer su lekari odbili da izvrše abortus nakon što je porođaj krenuo u 17. nedelji.

Lekarima otežano da leče pacijentkinje

Na Malti se smatra da osoba koja podržava ženu koja želi da abortira takođe krši zakon, što izuzetno otežava lekarima da pravilno leče svoje pacijentkinje.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Ljuta sam. Neke od mojih kolega su pokušavale da tvrde da je čak i davanje informacija pomaganje i podržavanje abortusa“, rekla je lekarka Stabil.

Ženama na Malti se savetuje da koriste tablete za abortus, ali da ih uzimaju oralno, a ne vaginalno, jer se smatra da je to manje efikasno, a ako i krene naopako, lekari ne mogu da ih uhvate.

„Šta da kažem pacijentkinji ako mi kaže da je uzela pilule i da previše krvari? Moram da im kažem da lažu. Moram im reći da idu u bolnicu i da tamo kaže lekarima da ima pobačaj. Možete li da zamislite da morate da kažete pacijentu da tako laže? To je nemoralno“, rekla je.

Kotrancepcija na Malti nije ni besplatna, ni lako dostupna, a postoji i dalje široko rasprostranjeno neznanje o začeću. Nekim lekarima je i dalje neprijatno da propisuju kontracepciju, prenosi Gardijan.

Tokom pandemije koronavirusa, vlada Malte je smatrala da je kontracepcija nebitna, pa su zalihe koje su stizale iz inostranstva u jednom trenutku skroz stale.

Žene masovnu putuju u inostranstvo na abortus

Na Maltu je 2021. godine poslato 350 paketa sa pilulama za abortus. Međutim, ovo ne uključuje one pakete koje donese prijatelji ili dobronamernici iz inostranstva. U proseku oko 55 žena putuje u Veliku Britaniju svake godine i to je jedina zemlja za koju postoje podaci.

Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Mnoge žene sa Malte putuju na Siciliju koja je blizu tog ostrva, a oko svega je nastala čak i turistička industrija. Međutim, nisu svi abortusi koji se tamo izvode bezbedni, a neke žene su nakon abortusa na Siciliji imale ozbiljne zdrastvene probleme. Oranizacija „Doktori po izboru“ uspostavila je 24-časovnu liniju za pomoć ženama kojima je potreban medicinski savet. Oni koji traže pomoć su različitih uzrasta i socijalnog porekla.

Koliko god da su njihove situacije različite, one imaju i nešto zajedničko: žestok osećaj besa zbog rizika koji preuzimau i zajednička odlučnost da se to promeni.

„Vlada izvozi problem. Uvek govori da smo broj jedan po ljudskim pravima, a uopšte nismo. Kako možemo biti kada se žene tretiraju kao hodajući inkubatori?“, rekla je Sofija.

„Najmanje što zaslužujemo je dekriminalizacija jer će žene to nastaviti da rade. Ako vam nešto zaista treba, naći ćete način da to dobijete. Govorim o zdravstvenoj zaštiti, a ne o rekreativnim lekovima“, kaže Meri.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: SAD stop abortusu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News