Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO, koja bi mogla da "šokira“ Švedsku.

Ako bude potrebno, mi možemo da pošaljemo drugi odgovor o Finskoj. Švedska će biti šokirana kada budemo dali različit odgovor za Finsku, rekao je Erdogan tokom susreta s omladinom u turskom gradu Biledžiku, prenosi Sputnjik.

Finska i Švedska su 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahteve za prijem u Alijansu i do sada ga je ratifikovalo 28 članica, a to nisu uradili Turska i Mađarska.

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrjom izjavio je pre dva dana da je zbog spaljivanja Kurana u Stokholmu proces stupanja NATO obustavljen, ali je naveo da se nada da će dogovor s Ankarom biti postignut na samitu ministara inostranih poslova članica NATO, koji se u julu održava u Viljnusu.

Ranije je šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio da je moguće da procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi bude nastavljena odvojeno od Švedske, ali je zatim povukao tu izjavu.

***

BONUS VIDEO: Godišnjica krvave turske noći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar