Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN, Promo, Profimedia

Ankara je otkazala predstojecu posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj, kao odgovor na dozvolu Švedske da dozvoli za danas planirano spaljivanje Kurana, islamske svete knjige, u blizini turske ambasade u Stokholmu.

„Sa žaljenjem smo svedoci da nisu preduzete nikakve mere kao rezultat ovih podlih i gnusnih dela protiv Turske i našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Stoga je u ovom trenutku poseta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara postala besmislena. Zato smo otkazali posetu“, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima u petak posle sastanka NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, piše Blumberg.

Ovaj potez koji je najavio Akar usledio je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio dozvolu da danas spali Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu.

Švedski ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrom izrazio je ranije zabrinutost da dozvola za ove demonstracije rizikuje dalje odlaganje Ankare da ratifikuje kandidaturu Švedske za NATO. On je takođe dodao i da bi ipak bilo „veoma neprikladno“ da se nekoj osobi uskrati pravo na protest.

Nato Foto: Shutterstock

Akar je saopštio da je neprihvatljivo da se ovaj incident prećutkuje i da je „bilo neophodno preduzeti mere predostrožnosti“. Ističuci podršku Turske politici otvorenih vrata NATO-a, Akar je dodao da je sve što je potrebno „ispunjenje obaveza iz memoranduma koji je Ankara potpisala sa Švedskom i Finskom“ odnosno da Stokholm i Helsinki „urade svoj domaći zadatak“.

Aktivista krajnje desnice iz Danske, koji ima i švedsko državljanstvo, dobio je dozvolu policije da organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu, gde namerava da spali Kuran, svetu knjigu islama. U međuvremenu, i proturske i prokurdske grupe planiraju demonstracije u švedskoj prestonici.

Pročitajte još:

Prokurdske i anti-NATO grupe organizovale su u Stokholmu antiturske demonstracije koje su razbesnele tursku vladu, posebno zbog toga što je lutka sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakratko bila okačena ispred gradske kuce na protestu prošle nedelje.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar