Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Rusija će deo svog nuklearnog arsenala ovog leta preseliti u Belorusiju, susednu zemlju koja već dugo služi kao vojni poligon ruske armije. Dogovor o razmeštaju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju susedne države predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je juče u svom televizijskom obraćanju naciji.

„Rusija je postigla sporazum s Belorusijom o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja“, rekao je Putin i dodao kako razmeštaj ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju neće povrediti odredbe postojećih međunarodnih sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Dodao je kako takve aranžmane SAD već decenijama ima sa svojim partnerskim zemljama u Evropi.

Foto:Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

„Predali smo Belorusiji naš dobro poznati i vrlo učinkovit sistem „Iskander“ koji može da nosi nuklearno oružje. S obukom posade počinjemo 3. aprila , a 1. juna dovršavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji. Nema tu ničeg neobičnog, Sjedinjene Države isto to rade već decenijama. Oni su odavno svoje taktičko nuklearno oružje rasporedili na teritoriju savezničkih zemalja“, rekao je ruski predsednik.

Moskva u svom arsenalu ima 5977 nuklearnih bojevih glava, a SAD 5428 glava. Veruje se da je američko nuklearno oružje raspoređeno u šest baza u Evropi i Turskoj.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Aris Messinis / AFP / Profimedia/EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon invazije na Ukrajinu Putin je u više navrata pretio nuklearnim oružjem, ali ovo je prvi put da najavljuje raspoređivanje nuklearnog oružja u neku drugu zemlju, naglašava britanski Gardijan. Američko ministarstvo odbrane reagovalo je na jučerašnju najavu ruskog predsednika o raspoređivanju nuklearnog oružja u susednu Belorusiju.

„Videli smo objavu i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Ne vidimo bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza“, poručili su.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar