Šinzo Abe
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ne pokazuje nikakve znake vitalnih funkcija nakon što ga je danas ranio naoružani napadač u gradu Nara na zapadu zemlje, saopštio je lokalni zvaničnik za vanredne situacije, prenosi Kjodo.

Brojni političari iz celog sveta burno su reagovali na atentat koji se dogodio u Japanu. Poslali su poruke podrške porodici upucanog japanskog političara, kao i japanskom narodu.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je krajnje zgrožen i tužan zbog, kako je naveo, „odvratnog napada” na bivšeg premijera Japana Šinza Abea.

„Moje misli su sa njegovom porodicom i bližnjima“, napisao je Džonson na Tviteru.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je „duboko uznemiren“ napadom i da su njegove misli i molitve sa Šinzom Abeom, njegovom porodicom i narodom Japana.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, uputila je poruku Abeu da ostane jak.

„Naše misli i molitve su za vašom porodicom i narodom Japana“, napisala je ona na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je duboko šokiran.

„Moje misli su sa njim i njegovom porodicom“, napisao je on na Tviteru. „NATO stoji uz narod našeg bliskog partnera Japana“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel opisao je Abea kao „pravog prijatelja, žestokog branioca multilateralang poretka i demokratskih vrednosti.

Ruska ambasada u Japanu je objavila poruku na Fejsbuku: „Molimo se za zdravlje bivšeg premijera Japana, gospodina Šinza Abea. Oštro osuđujemo varvatski pokušaj ubistva“.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da je „duboko šokirana“ vestima.

„On je bio jedan od prvih lidera koje sam zvanično upoznala kada sam postala premijerka. Bio je duboko predan svojoj ulozi, a takođe i velikodušan i ljubazan. Sećam se da je pitao posle nedavnog gubitka našeg kućnog ljubimca kada smo se opet sreli. To je mali gest, koji govori o tome kakva je osoba. Moje misli su sa njegovom ženom i narodom Japana. Ovakvi događaji nas potresaju do srži“, napisala Ardern na Tviteru.

Malezijski ministar spoljnih poslova Saifudin Abdulah napisao je na Tviteru da se vlada i narod Malezije „mole za njegov brzi oporavak“. Ministar spoljnih poslova Filipina Enrike Manalo rekao je: „Izražavam svoje duboko saosećanje i molim se za njegov brzi oporavak“.

Premijerka Estonije Kaja Kalas je rekla da je takvo nasilje „napad na samu ideju demokratije“.

Premijer Singapura Li Hsien Long opisao je Abea kao dobrog prijatelja Singapura.

„Duboko sam šokiran saznanjem da je bivši premijer Japan Šinzo Abe upucan jutros u prefekturi Nara. Ovo je besmisleni čin nasilja“, rekao je on Fejsbuku.

Podsećamo, Abe (67) je držao govor tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, kada ga je iz vatrenog oružja ranio naoružani napadač Tecuja Jamagami (41), koji je uhapšen je na licu mesta zbog sumnje za pokušaj ubistva.

Mlađi Abeov brat rekao je novinarima u Tokiju da je bivši premijer trenutno na transfuziji krvi u bolnici i da se ulažu napori da mu se spase život, preneo je BBC. Zvaničnici su ranije saopštili da je Abe upucan u vrat i grudi i da ima značajno unutrašnje krvarenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Nobuo Kiši, ministar odbrane u japanskoj vladi, saopštio je da je reč o neoprostivom činu, bez obzira na motivaciju napadača.

Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na zemlju. Bivši japanski premijer se držao za grudi kad je pao na tlo i video se trag krvi na njegovoj košulji. On je transportovan u bolnicu u teskom stanju, navodi Kjodo.

Čovek osumnjičen da je pucao na Šinzo Abea rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, saopštila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju, prenosi Rojters.

Osumnjičeni, za koga se navodi da je bio bivši pripadnik japanske mornarice, trenutno je u policijskom pritvoru.

BONUS VIDEO: Policija rešetala Afroamerikanca sa 60 metaka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar