Ministar bezbednosti Nenad Nešić Bosne i Hercegovine javno je objavio kako je glasao na izborima u Srbiji. Nakon toga, on se i pojavio iza Aleksandra Vučića u izbornom štabu liste "Srbija ne sme da stane", koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS). Ko je BiH ministar koji glasa u Srbiji?

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i ministar Bosne i Hercegovine Nenad Nešić glasao je u Srbiji i time se pohvalio na društvenim mrežama.

Tokom izbornog dana otkriveno je da građani Republike Srpske masovno glasaju na izborima u Srbiji. Oni su stigli autobusima, na nekoliko lokacija u Beogradu, ali mahom u beogradsku Štark Arenu. Odatle su naknadno odvedeni na biračka mesta.

Nakon glasanja, Nešić se pojavio i u izbornom štabu liste koju je predvodio Aleksandar Vučić.

Ko je Nenad Nešić?

On je rođen 1978. godine u Sarajevu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Član je DNS od 2014. godine, a 2020. je postao predsednik stranke. Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo. Do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije. U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“, zbog čega se u pojedinim medijima pominje pod nadimkom „Dodikov Drobnjak“.

Miloš Vučević, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Nenad Nešić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U parlament BiH ušao je 2018. godine, dok je u januaru 2023. postao ministar bezbednosti.

Skrivena imovina u Novom Sadu

Kako je ranije ove godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je Nešić popunio pre stupanja na ministarsku funkciju, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Nešić je novinarki CIN-a rekao da je kontaktirao Savet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nigde u upitniku ne piše bračna imovina, već piše imovina koja se vodi na vas”, rekao je Nešić.

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata nalazi se u centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju na drugoj strani Dunava, u blizini Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata i dve garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Uknjižio je i zemljište u Novom Sarajevu i Istočnom Sarajevu. On je naveo da je vlasnik trgovačkog preduzeća „N-group“, gde mu je supruga direktorka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nešić je naveo i da je direktor preduzeća „N trejd” koje je u vlasništvu njegovog brata Predraga. On je dodao da je njegov brat direktor kompanije „Energoinvest-automatika“, koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačkog preduzeća „Dar-Kompani”.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja da prijavi svu imovinu.

Novinari CIN-a su krajem 2021. godine otkrili da je Nešić prećutao kompaniju „N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije se prijavio u imovinski karton koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO Pripadnici obezbeđenja u Areni izbacili članove RIK-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare